Ruski ambasador u Minsku: Na Belorusiju se vrši neviđeni spoljni pritisak

© Sputnik / Viktor TolochkoAmbasador Rusije u Belorusiji Dmitrij Mezencev
Ambasador Rusije u Belorusiji Dmitrij Mezencev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ambasador u Belorusiji Dmitrij Mezencev izjavio je da se na zemlju vrši neviđen i bestidan spoljni pritisak.
„Pritisak koji se danas vrši na Belorusiju čini mi se da je neviđen i na svoj način bestidan“, rekao je Mezencev za televiziju „Rusija 24“.

On je primetio da je Belorusija više puta pokazala otvorenost i spremnost za saradnju sa svim najbližim susedima, podržavajući ovaj sistem odnosa.

„Što je, naravno, povećavalo nivo bezbednosti u regionu i gradilo taj sistem odnosa, atmosferu saradnje i otvorenosti“, ocenio je ambasador.

Mezencev je istakao da su kao odgovor na takve korake zvaničnog Minska bili potpuno nelojalni koraci najbližih susednih zemalja.

On je dodao da se Rusija nada da će susedi Belorusije što pre pokazati trezveniji pristup Minsku.

Ambasador je naveo i da će zajedničke vežbe Rusije i Belorusije biti odgovor snagama u susednim zemljama, koje smatraju da je moguće poljuljati situaciju u zemlji i omogućiti mešanje u njene unutrašnje poslove.

„Planirane vežbe ne bi trebalo nikoga da uzbunjuju, planirane vežbe ne bi smele nikoga da plaše“, objasnio je ambasador.

„Ali, sa druge strane, to je bezuslovni odgovor svim onim snagama, pre svega susednih zemalja (Belorusije), koje očekuju da se može poljuljati situacija, dopustiti neopravdano mešanje u poslove nezavisne Belorusije i vršiti neviđeni pritisak na društveno-političku situaciju ovde“, naglasio je diplomata.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

„Slovensko bratstvo“

Vojne vežbe „Slovensko bratstvo“ su belorusko-rusko-srpske. Međutim, Vlada Srbije odlučila je da na šest meseci zamrzne učešće u vojnim vežbama sa zemljama ODKB, Kinom i Zapadom. Prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulina, ovaj potez je podstaknut „strašnim i nezasluženim pritiskom EU“ i željom da se održi vojna neutralnost. Vežbe se održavaju redom na teritoriji jedne od učesnica. Ove godine održavaju se u Belorusiji, 2019. su održane u Srbiji, a 2018. u Rusiji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala