Rusija: Za moguće zaoštravanje u Crnomorskom regionu biće odgovorni SAD i NATO

Pratite nasTelegramOdyssey
Odgovornost za eskalaciju u Crnomorskom regionu uz moguće zaoštravanje situacije ležaće na Americi i NATO-u, izjavio je načelnik glavne operativne uprave Generalštaba oružanih snaga Rusije, prvi zamenik načelnika Generalštaba Sergej Rudskoj.
„Kompletna odgovornost za moguću eskalaciju situacije u regionu u potpunosti leži na Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim NATO saveznicima“, rekao je Rudskoj na brifingu u Moskvi.

On je dodao da se „Ministarstvo odbrane Rusije uvek pridržavalo politike usmerene na izgradnju kontruktivnog dijaloga sa NATO-om i drugim zemljama“.

Istovremeno, Rudskoj je rekao da neusmerenost ruskih vojnih vežbi protiv bilo kojih država pokazuje, između ostalog, prebacivanje glavne faze vežbi „Kavkaz-2020“ u unutrašnjost zemlje.

NATO brodovi znatno duže borave u Crnom moru ove godine

Kako je rekao, ratni brodovi NATO-a počeli su da ostaju u Crnom moru za trećinu duže nego prošle godine.

„Količina ulaska borbenih brodova Severnoatlantske alijanse je i dalje visoka. Ukupno trajanje njihovog boravka od januara do septembra poraslo je za 33 odsto u poređenju sa prošlom godinom. Do 40 odsto njih su nosači preciznog oružja velikog dometa“, rekao je on na brifingu u Nacionalnom centru za kontrolu odbrane Rusije.

Kao primer takvog nosača on je naveo američki razarač „Frenklin Ruzvelt“, koji može da nosi do 90 krstarećh raketa „tomahavk“.

„Trenutno se taj razarač i još tri broda država koje nisu crnomorske nalaze u vodama Crnog mora. Zahvaljujući aktivnim akcijama Crnomorske flote raspoređivanje NATO brodova je pravovremeno otkriveno, organizovana je njihova direktna pratnja i praćenje oružjem“, dodao je on.

Američki nosač aviona u Crnom moru pod pratnjom fregate  „Admiral Esen“ - Sputnik Srbija
Američki nosač aviona u Crnom moru pod pratnjom fregate „Admiral Esen“

Prema njegovim rečima, NATO je povećao intenzitet ne samo pomorskih snaga u Crnom moru, već i strateške avijacije, a takođe i sredstava za vazdušno i pomorsko izviđanje.

Aktivnost izviđačkih aviona iznad Crnog mora porasla za 40 odsto

Rudskoj je takođe naglasio da su strani izviđački avioni počeli da se pojavljuju 40 odsto češće u odnosu na prošlu godinu u crnomorskom regionu i dodao da je još više intenzivirano vazdušno izviđanje u blizini Krimskog poluostrva.

Izviđanje je u poređenju sa septembrom prošle godine povećano za 61 odsto“, precizirao je zamenik načelnika Generalštaba.

S tim u vezi, rekao je da su ruski avioni 21 odsto češće počeli da izvode pratnju stranih aviona iznad Crnog mora. Rudskoj je precizirao da je ovog meseca 27 ruskih aviona podizano kako bi pokrilo vazdušnu granicu Rusije u zonama dežurstva nad vodama Crnog i Azovskog mora, kao i severnog dela Krima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala