Moskva: Ono što bi moglo dokazati „trovanje“ Alekseja Navaljnog odneto je iz Rusije

© REUTERS / Fabrizio BenschZnak za bolnicu "Šarite" u Berlinu gde je hospitalizovan ruski bloger Aleksej Navaljni
Znak za bolnicu Šarite u Berlinu gde je hospitalizovan ruski bloger Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ono što bi moglo dokazati „trovanje“ Alekseja Navaljnog odneto je iz Rusije, i postavlja se pitanje zašto je to učinjeno, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je dodao da u situaciji sa „trovanjem“ Navaljnog postoji previše apsurda i da ruska strana zbog toga ne namerava nikome da veruje na reč.
„Mi to ne možemo objasniti, jer znate da je takva flaša, ako je postojala, odneta nekud – u Nemačku, ili negde drugo. Dakle, ono što bi moglo biti dokaz u korist trovanja, nažalost je odneto. Dodatno pitanje je zašto“, rekao je Peskov.

Kako je rekao, prema proceni toksikologa, da su na flaši postojali tragovi bojevog otrovnog nervnog agensa, „teško da bi je neko mogao bilo gde odneti – ne bi uspeo“.

On je rekao da postoji mogućnost da nekome može biti u interesu da Rusija ne može da istraži događaj sa Navaljnim.

„Rečeno nam je da su tragovi 'Novičoka' na flaši, ali stručnjak kaže: da su tragovi 'Novičoka' bili na flaši, onda bi oni koji su je dodirivali i bili u blizini nje mogli biti povređeni. To se nikako ne uklapa u zaključke stručnjaka. Ako je postojala flaša, zašto su je nekud odneli? Znači da nekome možda nije u interesu da se sprovede istraga?“, pretpostavio je Peskov.

„Količina apsurda i pitanja raste iz dana u dan. Jedino što zaista može rasvetliti događaj je razmena informacija, biomaterijala, dokaza i zajednički rad lekara koji će analizirati situaciju“, rekao je portparol Kremlja.

Prema njegovim rečima, Rusija pokušava da dobije od Organizacije za zabranu hemijskog oružja informacije o zaključcima o „trovanju“ Navaljnog, ali za sad bezuspešno.

„Rusija, nastavlja sa tim pokušajima. Defakto situacija je sledeća – iz tehničkog sekretarijata OZHO nam govore: ništa ne znamo, obratite se Nemcima. A Nemci govore: ništa ne znamo, obratite se OZHO. To nažalost sto odsto odgovara stanju stvari u ovoj priči. Ipak, mi nećemo odustati od naših pokušaja. Nastavljamo da razgovaramo sa našim sagovornicima i u tehničkom sekretarijati i u Berlinu“, rekao je Peskov.

On je istakao da verzija o trovanju nije isključivana od samog početka, ali da nije potvrđena.

„Trovanje podrazumeva prisustvo toksičnih supstanci u krvi. U krvi pacijenta u Omsku i u laboratorijama u Moskvi nisu pronađene otrovne supstance“, istakao je portparol Kremlja.

On je naglasio da je ruska strana zabrinuta zbog informacija koje stižu od kolega iz Berlina.

„Oni kažu da su analize pokazale da je reč o trovanju. Do tog zaključka su došle laboratorije iz Francuske, Švedske, kao i iz OZHO, koji su došle kod pacijenta i uzele uzorke. Nažalost, mi nemamo takvu mogućnost – ili zato što to ne žele naše kolege iz Berlina ili što to ne želi sam pacijent. Sve to izaziva pitanja, na koja mi za sad ne možemo odgovoriti. Ali to otežava naše pokušaje da otkrijemo šta se dogodilo“, objasnio je Peskov.

Ranije je na nalogu Alekseja Navaljnog na Instagramu saopšteno da je „Novičok“ kojim je ruski opozicionar „otrovan“ pronađen na flašama u sobi „Ksander hotela“ u Tomsku. Takođe je navedeno da nakon što su zaposleni u Fondu za borbu protiv korupcije, čiji je Navaljni osnivač, saznali za njegovu hospitalizaciju, oni su pozvali advokata, otišli u hotelsku sobu u kojoj je Navaljni prethodno odseo, i počeli da pakuju, opisuju i označavaju sve što su tamo pronašli.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala