Raste broj obolelih u svim zemljama Evrope, osim u Švedskoj

Pratite nas
Dok mnoge evropske zemlje beleže novi porast broja slučajeva na nivou koji nisu zabeleženi od vrhunca pandemije koronavirusa, Švedska ima jednu od najnižih stopa infekcije na kontinentu.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti , ova skandinavska zemlja imala je u utorak ukupnu 14-dnevnu stopu novih slučajeva od 22,2 na 100.000 stanovnika. Za poređenje, Španija ima stopu 279, Francuska 158,5, Češka 118, Belgija 77, Velika Britanija 59, a sve spomenute zemlje u proleće su, za razliku od švedskog blagog pristupa, imale lokdaun (zaključavanje), piše Gardijan.

Čak 23 od 31 evropske zemlje koje prati ECDC imale su veće stope infekcije. Novi slučajevi, o kojima se odsad u Švedskoj izveštava od utorka do petka, pojavljuju se otprilike s kraja marta, a podaci nacionalne zdravstvene agencije pokazuju da je samo 1,2 odsto od 120.000 testova prošle nedelje bilo pozitivno.

Švedska takođe ima manje novih infekcija po danu, nego njeni nordijski susedi Norveška i Danska. Trenutno je na intenzivnom lečenju u švedskim bolnicama 15 pacijenata s kovidom 19.

“Nemamo novo širenje zaraze kao što imaju mnoge druge zemlje. Na kraju ćemo videti kakvu razliku čini strategija koja je održiva i koja se može dugoročno slediti, umesto strategije koja nosi lokdaun, pa otvaranje, pa opet lokdaun i tako stalno ispočetka”, rekao je Anders Tegnel, glavni švedski epidemiolog i arhitekta strategije bez lokdauna, za francusku televizijsku kuću Frans-24, dodajući da je njegova zemlja uglavnom zadovoljna celokupnom strategijom.

Za razliku od mnogih zemalja, Švedska je zatvorila škole za učenike starije od 16 godina, ali ne i za mlađe, insistirajući na pohađanju nastave. Škole i univerziteti sada su ponovno otvoreni. Takođe su zabranjena okupljanja više od 50 ljudi, a osobama starijima od 70 godina i rizičnim skupinama preporučena je samoizolacija.

Od švedske 10-milionske populacije zatraženo je, ali ne i naređeno, da se drži fizičke distance i da radi od kuće, ako je moguće, što je većina prihvatila. Prodavnice, barovi, restorani i teretane ostali su otvoreni, a maske zasad nisu preporučene.

Tegnel je insistirao na tome da cilj nije brzo postizanje imuniteta krda, nego usporavanje širenja virusa kako bi se zdravstvene službe mogle nositi s pandemijom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala