Paradoks u Prištini: Avansni orden Trampu, kritika Hotiju - za istu stvar

© AP Photo / Evan VucciAleksandar Vučić u Vašingtonu
Aleksandar Vučić u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dogovor Beograda i Prištine o ekonomskoj normalizaciji, potpisan u Vašingtonu, još nije ni počeo sa primenom, a predsednik SAD Donald Tramp već je za to od kosovskog predsednika Hašima Tačija avansno dobio „Orden slobode“. Uzgred, za istu stvar kosovski premijer Avdulah Hoti žestoko je kritikovan od predstavnika opozicije u kosovskoj skupštini.

Sagovornici Sputnjika, karijerni diplomata Zoran Milivojević i profesor iz Prištine Nedžmedin Spahiu slažu se da je Tačijeva odluka da odlikuje Trampa – čisto dodvoravanje i lični čin.

Paradoksalna situacija neorganizovane politike

Diplomata u penziji Zoran Milivojević smatra da je Tačijev orden još jedan dokaz da je Kosovo apsolutno pod američkom dominacijom, i da će to tako ostati i u narednom periodu, bez obzira na ishod novembarskih predsedničkih izbora u SAD.

                                                                                       Congratulations, @realDonaldTrump!https://t.co/987AFXXzd1

​​„Činjenica da je Tači odlikovao Trampa koji je na predsedničkim izborima protivkandidat Džozefu Bajdenu, sa kojim Tači ima i više nego dobre odnose godinama unazad, potvrda je da Tači pre svega misli na sebe,“ smatra Milivojević.

Slično mišljenje ima i politikolog sa Kosova profesor Spahiu, koji podseća da Tačija čeka suđenje pred Specijalizovanim sudom u Hagu za ratne zločine OVK.

„Zbog toga će naravno da podrži i sporazum koji je Amerika potpisala, i samog Trampa“, veruje Spahiu.

Po njegovom mišljenju, svako, pa i Tači ima pravo da promeni mišljenje kad je reč koga će podržati u Americi, jer narod ima kratko pamćenje, uključujući i američku adminstracija koja je, dodaje, izgleda zaboravila Tačijeve reči o Trampu tokom prethodne predsedničke kampanje.

Donald Tramp tokom ceremonije potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine - Sputnik Srbija
Da li je Tramp shvatio greške Amerike u kosovskom konfliktu?

Milivojević, međutim, ne vidi logično objašnjenja da takozvani predsednik jedne teritorije dodeljuje orden za istu stvar zbog koje se oštro kritikuje premijer te iste teritorije.

Tači odrešio kesu sa medaljama 

„Ovo je paradoksalna situacija i jedino što pokazuje je agonija političkog sistema u Prištini. To je donekle i potvrda da tamo nema kompaktnog i održivog političkog sistema koji funkcioniše, niti institucija koje deluju na osnovu nekih pravila organizovane zajednice,“ mišljenja je sagovornik Sputnjika.

Tači je, naime, u pismu Trampu u kom ga obaveštava da će ga odlikovati „Ordenom slobode“ zbog uloge u postizanju sporazuma s Beogradom, napisao da je američkom predsedniku „duboko zahvalan za lični doprinos“. Najavljeno je da će „Predsedničku medalju za zasluge“ dobiti i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednosti Robert O Brajan, kao i specijalni posrednik u dijalogu Ričard Grenel. S druge strane, Hoti, koji je i potpisao sporazum u Vašingtonu, u kosovskoj skupštini suočio se s kritikama poslanika da se ponašao „kao da Kosovo nije ravnopravno sa Srbijom“.

Kad je reč o kritikama kojima je Hoti dočekan u kosovskom parlamentu, Spahiu ističe da su kosovskog premijera napadali samo poslanici opozicije, tačnije Samoopredeljenja.

About 1,000 young Kosovar Albanians celebrate the UCK [Kosovo Liberation Army] victory over the Serbs with NATO's help in the centre of Pristina 02 July 1999 - Sputnik Srbija
Loša režija veterana OVK sa posledicama po rad Specijalnog suda za OVK

„Podsećam da su potpisivanje sporazuma podržali pored Hašima Tačija, i Ramuš Haradinaj, i Isa Mustafa, tako da tu ne vidim nikakve različite tonove ako govorimo o Tačiju i Hotiju,“ dodaje on .

Tačijev gest će EU memorisati

Milivojević ipak veruje da će u narednom periodu biti sve više raskola u Prištini jer jedni žele da se dodvore Zapadu, pre svega  Vašingtonu, kako bi sačuvali svoje političke ali i sve duge pozicije, dok drugi okreću glavu ka EU, odnosno Nemačkoj.

„Siguran sam da su u EU ignorisali ovaj Trampov potez jer on je čovek Amerike nikako Evrope, a pogotovu ne Nemačke. Ali takođe sam siguran da će ovaj Tačijev gest EU memorisati, iako se čini da su u poslednje vreme više na strani Prištine i da su pregovori koji vode postali više statusni nego neutralni,“ zapaža Milivojević.

Po njeogovom mišljenju, to je još jedan razlog zašto je neizbežan politički haos u Prištini , posebno s obzirom na činjenicu da je u su politički akteri svesni da je Tači pri kraju političke karijere, i sve ga manje žele uz sebe. Takođe dodaje da bez obzira da li je u pitanju EU ili Amerika, svi oni žele isti kraj, a to je da Kosovo bude priznato kao nezavisna država.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala