Opozicija u Belorusiji poziva međunarodnu zajednicu da interveniše u Republici

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASLiderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska
Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska izjavila je da je neophodna hitna intervencija međunarodne zajednice za prevazilaženje krize u Belorusiji.
„Situacija u Belorusiji zahteva da međunarodna zajednica hitno obrati pažnju. Mirne demonstrante su nezakonito privodili, tukli, vršili nasilje nad njima, neki od demonstranata su preminuli“, rekla je Tihanovska u video-obraćanju, koje se emitovalo na vanrednim debatama o Belorusiji u okviru 45. zasedanja Saveta UN za ljudska prava. Video-obraćanje trajalo je minut i po.

Tihanovska je takođepozvala da se specijalnom izvestiocu UN za ljudska prava dozvoli ulazak u Belorusiju i slobodno kretanje po zemlji.

 

Stalni predstavnik Belorusije pri Kancelariji UN-a u Ženevi Jurij Ambrazevič tokom diskusije o situaciji u Belorusiji u Savetu za ljudska prava UN-a zahtevao je da se prekine emitovanje obraćanja Tihanovske, jer to nije predviđeno procedurom događaja.

„Ponovo vas molim da prekinete emitovanje videa, koje nema veze sa događajem koji se danas ovde održava, u zgradi Saveta za ljudska prava UN. Govor posebno odabranih građana Belorusije ne može se smatrati prihvatljivim. Molimo da prekinete emitovanje obraćanja Svetlane Tihanovske“, rekao je on.

Pored predstavnike Belorusije, i predstavnici Rusije, Venecuele i Kine zatražili su prekid debate o Belorusiji, ukazavši na kršenje pravila.

Nemačka je 11. septembra zahtevala održavanje debate, istupajući u ime EU.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala