Novi zaplet: Zašto je iz Rusije iznet „dokaz“ o trovanju Navaljnog

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaAleksej Navaljni
Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Licima, bliskim Alekseju Navaljnom, može pretiti kazna zatvora, ako su iz Rusije odneli flašu sa tragovima otrova, znajući za njen sadržaj, koju su po zakonu morali da predaju ruskim istražnim organima, rekao je šef advokatske kancelarije „Gribakov, Poljak i partneri“ Aleksandar Gribakov.

Advokat tvrdi da osobama bliskim Navaljnom za nezakonito prenošenje otrovnih supstanci preko granice može pretiti i do sedam godina zatvora prema članu 226.1 Krivičnog zakona Rusije.

„...Ako su oni znali da flaša sadrži ostatke otrovne materije. Ipak, rano je govoriti o bilo kakvoj odgovornosti, jer slučaj nije otvoren, sprovodi se samo predistražna provera, koliko znam iz otvorenih izvora“, rekao je Gribakov.

Pritom je istakao da ne razume zašto je najvažniji dokaz iznet iz Rusije.

„Ako je ta flaša zaista sadržala otrovnu supstancu, ako je zaista izvezena van Rusije, to je čudna situacija – da se najvažniji dokaz iznese van granica naše zemlje“, ističe advokat.

Ranije je na nalogu Alekseja Navaljnog na Instagramu saopšteno da je „Novičok“ kojim je ruski opozicionar „otrovan“ pronađen na flašama u sobi „Ksander hotela“ u Tomsku. Takođe je navedeno da nakon što su zaposleni u Fondu za borbu protiv korupcije, čiji je Navaljni osnivač, saznali za njegovu hospitalizaciju, oni su pozvali advokata, otišli u hotelsku sobu u kojoj je Navaljni prethodno odseo, i počeli da pakuju, opisuju i označavaju sve što su tamo pronašli.

Ranije je list „Projekt“ pisao da je flašu sa tragovima otrova mogla izneti iz Rusije osoba iz pratnje Navaljnog Marija Pevčih. Istovremeno, osnivač fonda „Sinema for pis“ Jaka Bizil, koji je organizovao prevoz Navaljnog iz Rusije u Nemačku, izjavio je za „Bild“ da su flaše sa vodom iz njegove hotelske sobe iz Tomska dostavili u Berlin nemačkim spasilačkim avionom na zahtev šefa štaba Navaljnog.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala