Nemačka vlada ne želi da kaže gde se nalazi flaša kojom je navodno otrovan Navaljni

© Sputnik / Andrej Babuškin / Uđi u bazu fotografijaBerlin. Pogled na Rejhstag
Berlin. Pogled na Rejhstag - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Vlade Nemačke Štefen Zajbert nije odgovorio na pitanje gde se nalazi flaša iz hotela iz Tomska, gde je odseo Aleksej Navaljni i posavetovao je da se dodatna pitanja postave saradnicima Navaljnog.
„Savezna vlada uzela je u obzir snimak koji je tim Navaljnog objavio na internetu. U vezi sa pitanjima vezanim za video, obratite se timu Navaljnog. Sve što smo želeli da kažemo, izneli smo u saopštenjima za medije, izjavama, koje je, između ostalih, dala i kancelarka. Ja nemam šta da dodam“, rekao je Zajbert.

Odgovarajući na pitanje da li vlasti Nemačke mogu predati Rusiji flašu kao „potencijalni dokaz“, Zajbert je rekao da „nema šta da se doda na ono što su rekli toksikolozi u Nemačkoj, kao i što je rečeno u Francuskoj i Švedskoj o prirodi i poreklu otrova“.

Prema njegovim rečima, rad stručnjaka laboratorije Švedske i Francuske koji su ponovo proveravali uzorke Navaljnog, realizovan je nezavisno od istraživanja Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO).

„Jedno nije povezano sa drugim. Rezultati, koji su nezavisno dobijeni u Francuskoj i Švedskoj i koji su potvrdili trovanje nervnih agensom iz grupe 'Novičok' ne prejudiciraju, odnosno ni na koji način ne oslobađaju OZHO potrebe da i on ne obavi sopstvena istraživanja supstance koju sada proučavaju ovlašćene referentne laboratorije“, naglasio je on.

Istovremeno, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Marija Adebar izjavila je da OZHO i dalje analizira podatke o situaciji sa Navaljnim i da Berlin još nije dobio rezultate.

Ranije je na nalogu Alekseja Navaljnog na Instagramu saopšteno da je „Novičok“ kojim je ruski opozicionar „otrovan“ pronađen na flašama u sobi „Ksander hotela“ u Tomsku. Takođe je navedeno da nakon što su zaposleni u Fondu za borbu protiv korupcije, čiji je Navaljni osnivač, saznali za njegovu hospitalizaciju, oni su pozvali advokata, otišli u hotelsku sobu u kojoj je Navaljni prethodno odseo, i počeli da pakuju, opisuju i označavaju sve što su tamo pronašli.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala