Manjine u Crnoj Gori sve bliže prihvatanju pružene ruke nove vlasti

CC0 / piksabej / Crna Gora
Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od kada je postalo izvjesno da će tri opozicione koalicije imati većinu u crnogorskom parlamentu lideri nove većine gotovo svakodnevno pozivaju partije manjinskih naroda da budu dio nove vlade. Iako su u početku oklijevali, lideri nacionalnih manjina sada su izgleda sve bliže tome da tu ponudu i prihvate.

Signali da je tako nešto moguće stižu pošto je Državna izborna komisija potvrdila pobjedu opozicije, ali i nakon čestitke Američke ambasade u Podgorici u kojoj se ističe da se „američka vlada raduje partnerstvu sa budućom vladom“ Crne Gore.

Podršku ambasade SAD novoj vlasti većina analitičara je protumačila kao jasnu poruku nacionalnim manjinama da ne oklijevaju da uđu u pregovore sa novom većinom u Crnom Gori.

Među prvima je pozitivno odreagovala Albanska izborna lista „Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj“, iz koje su saopštili da je ta lista formirala radnu grupu koja radi na platformi za eventualne pregovore o učešću Albanske liste u izvršnoj vlasti.

Potpredsednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu  - Sputnik Srbija
Albanska lista sastavlja platformu o učešću u novoj vlasti Crne Gore

Predsjednik Opštine Tuzi i njen nosilac Nik Đeljošaj potvrdio je da je prethodnih dana imao neformalne kontakte sa pojedinim liderima nove skupštinske većine i poručio da će pregovarati o ulasku u vlast. Iako je kazao da „nema dilemu o mjestu manjina u vlasti“, on je ipak iz predostrožnosti podvukao da to apriorno ne znači i da će dogovor biti postignut.

S obzirom da su pregovori o novoj vladi sinoć zvanično počeli, u narednim danima očekuje se i izjašnjavanje ostalih političkih predstavnika manjinskih naroda.

Pored iskrene želje svih da manjine prirodno budu dio vlasti ipak treba naglasiti da taj proces neće proći potpuno bez trzavica, jer mnogi do juče opozicioni političari smatraju da su lideri određenih manjinskih partija godinama dio „koruptivne mreže DPS-a“.

Nova vlast spremna na partnerski odnos s manjinama

Kandidat za poslanika koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Marko Kovačević za Sputnjik podsjeća da je najjači konstituent buduće vlasti još u noći izbora, nakon što je pobjeda opozicije već bila izvjesna, pozvao predstavnike manjina da učestvuju u novoj izvršnoj vlasti.

„Ova situacija je nova za njih i oni još uvijek ne pokazuju da se snalaze u njoj. To je i prirodno nakon godina učešća u vlasti sa DPS-om. Mi smo spremni da izgradimo jedan novi stepen povjerenja sa njima, da kreiramo jedan partnerski i sugrađanski odnos i pokušamo da na najbolji mogući način vršimo vlast zajedno“, kazao je Kovačević.

Polemika sa manjinama samo rukavac borbe protiv DPS-a

Naš sagovornik, međutim, dodaje da ne razumije zašto pojedini predstavnici manjina, iako su godinama podržavali odlazeći režim i sva njegova nepočinstava kojih je svjesno čitavo crnogorsko društvo, i danas zamjeraju Demokratskom frontu (DF) borbu za opstanak koju je taj politički savez proteklih godina u neljudskim uslovima vodio.

Dritan Abazović - Sputnik Srbija
Dritan Abazović: Imamo predlog za predsednika Skupštine, za Vladu treba više vremena /video/

„U toj borbi mi smo znali da uđemo u polemiku i sa predstavnicima manjina koja je umjela da bude i oštrija. To je međutim bio samo rukavac naše borbe protiv DPS-a. I pored svega toga mi smo bili spremni da odmah po objavljivanju rezultata izbora njima pružimo ruku pomirenja iako formiranje vlasti ne zavisi od njihove podrške. Međutim, kada su svi shvatili da đavo nije tako crn kao što izgleda i da je DF jedna demokratska snaga, postalo je teže objasniti zašto se naša pružena ruka odbija“, primjećuje Kovačević.

Naš sagovornik ipak poručuje da će nova većina u Crnoj Gori svakako naći načina na manjine budu dio buduće vlasti čak i ako pojedini lideri manjinskih partija odbiju njihovu pruženu ruku.

„Što se tiče učešća predstavnika manjina, ukoliko trenutni politički predstavnici manjina odbiju učešće u vlasti, sigurni smo da ima mnogo kvalitetnih ljudi iz redova manjina koji bi mogli da budu dio vlasti zajedno sa nama, a koji ne bi imali taj teret da su u prošlosti bili podrška DPS-a  u opštoj degradaciji Crne Gore, i što je najgore progonu političkih protivnika“, uvjeren je Kovačević.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala