FIFA donela veliku promenu — fudbaleri mogu da menjaju reprezentacije

© AFP 2023 / MICHAEL BUHOLZERSedište FIFA u Cirihu
Sedište FIFA u Cirihu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) usvojila je na 70. kongresu novo pravilo prema kojem će fudbaleri moći da promene reprezentaciju za koju nastupaju.

Na kongresu, koji je održan putem video-linka, precizirani su uslovi kada će to fudbaleri moći da učine.

Neophodno je da za reprezentaciju za koju nastupaju nisu odigrali više od tri utakmice, kao i da u vreme nastupa na tim utakmicama nisu bili stariji od 21 godine.

Jedan od uslova je i da nisu nastupili na svetskom prvenstvu ili na prvenstvu neke od konfederacija, kao i da su od poslednjeg nastupa za reprezentaciju prošle najmanje tri godine.

​Potrebno je i da su u vreme nastupanja za sadašnju reprezentaciju imali državljanstvo države za koju žele sada da nastupaju.

FIFA je objavila da igrač može da se vrati nastupima za staru reprezentaciju u slučaju da za novu nije odigrao nijedan meč.

Promenjen je i kriterijum prema kome igrači mogu da promene državljanstvo ukoliko nisu igrali za matičnu zemlju. Ukoliko se igrač preseli u novu državu pre 10. godine, onda mora imati prebivalište u novoj zemlji najmanje tri godine.

Ukoliko se preselio između 10. i 18. godine mora da živi u novoj zemlji najmanje pet godina pre nego što ispuni kriterijum za dodelu pasoša.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala