Evropska „demokratija“: Kazniti i pre utvrđene krivice, istina i dokazi nisu važni

© Depositphotos.com / AndreyPopovČekić i lisice na stolu sudije
Čekić i lisice na stolu sudije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rezolucija Evropskog parlamenta koja poziva na dodatne sankcije Rusiji zbog navodnog trovanja blogera Alekseja Navaljnog deo je geopolitičkog instrumentarijuma Zapada, gde se pod kišobranom brige za ljudska prava ostvaruju geopolitički ciljevi i gde dokazi o nečijoj krivici i istina uopšte nisu važni, smatra politikolog Aleksandar Pavić.

Srbi su, kako kaže, osetili takozvanu „evropsku demokratiju“ još 90-tih godina, kada su nam uvedene rigorozne sankcije za krivicu koja nikada nije dokazana.

Evropska „demokratija“

„Mi smo tu stvar oko „evropske demokratije“ odavno apsolvirali zahvaljujući svim onim metodama koje su primenjivane protiv nas, ali i protiv nekih drugih zemalja koje nisu bili na liniji onoga što zapadne prestonice smatraju ispravnim, pa su se takođe našle na udaru te „evropske demokratije“. Ali, očigledno je da je naš slučaj bio samo pokazna vežba za Rusiju. Ona je, naime, došla na red od trenutka kada je, pod vođstvom Vladimira Putina, pokazala da se vraća na svetsku scenu“, kategoričan je Pavić.

Evropski parlament je u četvrtak usvojio rezoluciju kojom se poziva da se obustavi izgradnja Severnog toka 2 i uvedu sankcije Rusiji zbog navodnog trovanja Navaljnog.

Različita vremena, konstatuje Pavić, sa sobom nose i različite izgovore zašto Rusiji treba uvesti sankcije – od povratka Krima pod okrilje Rusije, preko cele ukrajinske situacije, do energetskih tokova i gasovoda „Severni tok 2“.

„U ratu uvek prvo strada istina, a ratovi ne moraju uvek da se vode oružanim sredstvima. Oni se sada vode informativnim, propagandinim sredstvima, i to onim za koja se mislilo da su nestala sa završetkom Drugog svetskog rata. Međutim, ona se sada koriste na još bezobzirniji način zbog medija koji imaju globalni opseg i mogu da „zatrpaju“ objektivnu istinu tako što se optužbe na nečiji račun ponavljaju milion puta, bez potrebe da se ponude bilo kakvi dokazi. Tako je bilo u slučaju Skripalj i tako je sada u slučaju Navaljnog. Optužbe na račun Rusije i pretnje daljim sankcijama samo su nastavak informativnog, psihološkog i geopolitičkog rata protiv svih onih koji neće da se povinuju standardima koje zapadne prestonice žele da nametnu“, primećuje Pavić.

Samo Rusija na kolenima je „demokratska“

U rezoluciji Evropskog parlamenta se takođe evropskim institucijama predlaže da usvoje „strategiju demokratizacije Rusije“. Upitan da li evroparlamentarci time pokušavaju da „uvedu demokratiju” u Rusiju na način sličan onom koji Amerika primenjuje kod zemalja koje smatra nedovoljno demokratskim, Pavić kaže da je na delu ista ona globalistička „duboka država“ koja je imala svoj centar u Vašingtonu dok Tramp nije došao na vlast, a koja svoje težište sada prebacuje u Brisel, Berlin, Pariz i London.

„To je ista ta globalistička hobotnica koja je preuzela glavnu reč na svetskoj sceni posle pada Berlinskog zida i to njihovo „uterivanje demokratije“ je samo izgovor za ostvarivanje njihovih geopolitičkih ciljeva. Oni ne žele da Evropa bude energetski povezana sa Rusijom ili da se odnosi evropskih zemalja sa Moskvom poprave. Naprotiv, Rusija je sledeća na redu za operaciju promene režima i to onakvu kakvu smo videli svojevremeno u Ukrajini, a sada gledamo u Belorusiji. Oni Rusiju žele da vrate bar u doba Jeljcina, kako bi bila kooperativna i zavisna od Zapada. Samo Rusija koja je na kolenima bila bi po ukusu Brisela, Londona, Pariza i Vašingtona. Samo takva Rusija bila bi „demokratska“ i ispunjavala bi njihova merila“, smatra Pavić i dodaje da njihov problem predstavlja to što Rusija planira da nastavi da se ponaša suvereno i nezavisno i ne namerava da stoji u stavu mirno na diktate Brisela.

Na pitanje ima li unutar Evropske unije onih koji će ipak poštovati međunarodno pravo, koji će sačekati dokaze u slučaju Navaljnog i uzdržati se od „uterivanja“ demokratije državama koje im nisu po volji, Aleksandar Pavić kaže da unutar EU svakako ima zdravih i razumnih snaga, ali da one, na žalost, ne vode glavnu reč.

„Evropske strukture su u vlasti globalista i one će, dokle god mogu, pokušavati da dosadašnji ton preslikavaju u međunarodnim odnosima. Naravno, to sve može da se promeni ako se ekonomska kriza produbi i ukoliko, posledično, na vlast dođu antiglobalisti i suverenisti koji nemaju takve imperijalne ambicije. Koji žele, kao što to želi i Rusija, da sarađuju sa ostalim zemljama na ravnopravnoj osnovi i bez postavljanja političkih uslova, što i jeste jedini recept za mir u Evropi“, zaključuje Aleksandar Pavić za Sputnjik.

Rezolucija Evropskog parlamenta kojom su poslanici ponovo pozvali da se blokira izgradnja „Severnog toka 2“ i insistiraju na tome da Evropska unija što pre usvoji široki spisak sankcionih mera protiv Rusije u duhu „akta Magnitskog“, ima savetodavni karakter i evropske institucije nisu u obavezi da je realizuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala