„Desanka“ Tomislavu Marinkoviću

© Sputnjiku ustupila Anđela StevanovićTomislav Marinković
Tomislav Marinković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Žiri Zadužbine "Desanka Maksimović" za dodelu nagrade sa imenom velike pesnikinje jednoglasno je odlučio da ovogodišnju nagradu dodeli pesniku Tomislavu Marinkoviću.

U obrazloženju žirija koji je radio u sastavu Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović (predsednik), kaže se da se priznanje pesniku Marinkoviću dodeljuje za ukupan doprinos srpskoj poeziji.

„Tomislav Marinković je sredinom osamdesetih godina ušao krupnim koracima u srpsku poeziju, a svakom novom knjigom je usavršavao poetički iskaz donoseći veoma delikatnu lirsku notu obeleženu emotivnim i misaonim tokovima u razvoju srpske poezije“, obrazložio je žiri.

Iako je prvom zbirkom „Dvojnik“ u srpsku književnost ušao tek 1983. godine, Tomislav Marinković (1949) je već narednim pesničkim knjigama pokazao zavidnu zrelost pesničkog izraza. To potvrđuju zbirke „Izvesno vreme“, „ Stihovi“, „Sumnja u ogledalo“,“Škola trajanja“, „Svet na koži“, „Običan život“, „Nevidljiva mesta“, „Večito sada“...

U elitnom Plavom kolu SKZ prošle godine objavljene su Izabrane pesme Tomislava Marinkovića. Dobitnik je uglednih književnih priznanja - „Branko Miljković“,„Vasko Popa“,„Miroslav Antić“, Disove nagrade. Pesme su mu prevođene na engleski, ruski, španski, portugalski, japanski, slovenački i makedonski jezik.

O poeziji Tomislava Marinkovića zabeleženo je da je obeležena specifičnom poetikom „malih stvari“ i estetikom svakodnevice koja nosi odlike univerzalnih vrednosti, te da je reč o poeziji  lišenoj nametljivosti i  suvišnih reči.

„Poezija Tomislava Marinkovića pomera granice srpske poezije filozofijom malih stvari, nostalgijom za svetom u kome nismo ostvarili snove, ali smo otkrili najdublji smisao našeg okruženja. U tom aspektu Marinković je veoma blizak pesničkom delu Desanke Maksimović ostvarenom upravo u vlatima trave, cvrkutu ptica i glasovima sasvim običnih ljudi njenog valjevskog kraja“, konstatuje žiri za dodelu nagrade „Desanka Maksimović“..

Tačan datum i mesto uručenja nagrade Zadužbina "Desanka Maksimović" objaviće naknadno u skladu sa epidemiološkim preporukama Vlade Srbije,  najverovatnije početkom oktobra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala