Avio-taksi sve popularniji u Srbiji: 7 operatera, 26 letelica

© Fotolia / HxdylPrazan avion
Prazan avion - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji je u poslednje vreme veoma popularan avio-taksi, a prema podacima Direktorata civilnog vazduhoplovstva, postoji sedam operatera sa sertifikatom da obavljaju prevoz putnika uz naknadu, od kojih šest koristi avione, a jedan helikoptere.

Reč je o operaterima koji imaju do 10 putničkih sedišta.

Kompanije koje se bave javnim avio-prevozom su Air Pink, Air Serbia, Balkan Helikopters, Eagle Expres, MCP Air, Prince Aviationi Sky Bridge.

Kako navode u Direktoratu, ukupan broj vazduhoplova koji imaju do 10 putničkih sedišta, a koje koriste tih sedam operatera je 26 (23 aviona i 3 helikoptera).

Glavni urednik vazduhoplovnog portala Tangosiks Petar Vojinović kaže za B92 i da jedna osoba može da poseduje avion, ali očenjuje da je nepraktično da ga lično koristi zbog svih bezbednosnih zahteva koje propisuju regulatorni organi države, , prenosi B92.

On, ipak, napominje da je to neverovatno dobra investicija, ako neko poseduje pet miliona evra.

"Kupi se avion i onda se izdaje, pa ga tek operateri stavljaju na tržište i snose troškove plata pilota, održavanja, obuke, goriva i administracije", navodi Vojinović i ističe da su Prince Aviation i Air Pink dve najveće avio-taksi kompanije u regionu i šire.

Vojinović smatra da je naše tržište premalo za ovaj posao, pa je većina tih letova sa trećih tržišta.

Kako navodi, većinom se avioni iznajmljuju u vidu lizinga, često od kompanija koje su ih kupile, ali im je preskupo i nepraktično da ih koriste samo za svoje potrebe.

Vojinović ističe i da poslovnim ljudima prevoz avio-taksijem uštedi mnogo vremena jer je red letenja nebitan, kao i da se zakazuju poslovni letovi mlaznjacima.

Kako navodi, na većim aerodromima, pa i na Aerodromu "Nikola Tesla", postoje posebni VIP terminali koji eliminišu gužvu i čekanje.

Izvršni direktor "Prince Aviation" Vladimir Jovanović navodi da ta kompanija u svojoj floti ima četiri aviona iz porodice cesna, i sa njima leti u evro-mediteranskom području, i ka destinacijama u Rusiji i bivšem Sovjetskom savezu.

On je istakao da je pandemija koronavirusa sredinom marta gotovo u potpunosti paralisala prevoz putnika u vazdušnom saobraćaju, pa su Prince Aviation i druge avio-kompanije u svetu sproveli niz mera kako bi obezbedili sigurno letenje.

"Poslovna avijacija se zbog prirode svoga posla (direktni letovi, manji broj putnika i korišćenje posebnih terminala) nešto brže oporavlja od redovnog vazdušnog saobraćaja", ocenio je Jovanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala