Zaharova: Lopta na strani Vašingtona po pitanju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povezivanjem na pregovorima produžavanja Sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja sa drugim pitanjima nevezanim za a ovaj dokument, Vašington pogoršava izglede za ponovno potpisivanje sporazuma, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je istakla da je sada što se tiše pitanja produženja ovog sporazuma na pet godina, lopta na strani Sjedinjenih Američkih Država.

„Ruski zvaničnici više puta su iznosili svoj stav po ovom pitanju. Već duže vreme se u kontaktu sa američkom stranom javno zalažemo za produženje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja. Spremni smo da ga produžimo u istom obliku u kojem je potpisan za predviđeni rok, tj. na pet godina i bez ikakvih preduslova. Lopta je, po ovom pitanju, sada u polju Sjedinjenih Američkih Država“, objasnila je Zaharova.

Ona je takođe konstatovala da Amerikanci pokušavaju da povežu proširenje Sporazuma sa pitanjima koja nisu povezana sa njegovom temom i uopšte sa njegovim sadržajem.

„Takvi postupci ne ulivaju optimizam u pogledu izgleda za ovaj sporazum“, dodala je ona.

Ranije je generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao Rusiju i Sjedinjene Američke Države da se što pre dogovore o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja na pet godina.

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su ovaj sporazum 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa. Sporazum ostaje na snazi deset godina (do 5. februara 2021. godine), osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.  

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala