Uništiti rusku vakcinu: Mala podvala u velikoj politici

© Press-služba AFK "Sistema" / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine protiv korone u farmaceutskoj kompaniji "Binnofarm"
Proizvodnja vakcine protiv korone u farmaceutskoj kompaniji Binnofarm - Sputnik Srbija
Pratite nas
Liderstvo Rusije u razvoju vakcine protiv virusa korona postalo je, ne samo neprijatno iznenađenje za Zapad, već izaziva uznemirenje – kako iz političkih, tako i iz finansijskih razloga.
Sa jedne strane, zaostala, duboko nedemokratska Rusija jednostavno nema prava na takav napredak u složenim naučnim i tehnološkim oblastima. Sa druge strane, na ulogu je dobitak astronomskih razmera, liji sami pomisao da može proći pored zapadnih farmaceutskih kompanija, izaziva žgaravicu. Na primer, koliko vredi samo vest o sporazumu o isporuci sto miliona doza ruske vakcine u Indiju.

Nema ničeg iznenađujućeg u tome što se Rusija suočila sa brojnim pokušajima diskreditovanja rezultata rada ruskih naučnika – velika politika, veliki novac.

Međutim, pored velikih ajkula uvek se nađe mesto za ribe-prilepke koje redovno dobijaju mrve sa gospodarevog stola.

Upravo se slična priča desila i sa objavljivanjem rezultata testiranja ruske vakcine „Sputnik V“ u jednom od najstarijih i najuticajnijih medicinskih časopisa na svetu „Lanset“.

Članak je munjevito podvrgnut kritikama. Udarna vest, koju su preneli svetski mediji, postalo je otvoreno pismo u kome je profesor biologije sa američkog Univerziteta Templ Enriko Buči izrazio zabrinutost „zbog mogućih grešaka koje su napravili ruski istraživači“. Podržalo ga je oko 25 zapadnih naučnika.

Vakcinacija u Rusiji - Sputnik Srbija
Odgovori na pitanja o ruskoj vakcini „Sputnjik V“, vreme je da kritičari vide balvan u svom oku

„Lanset“ je predložio ruskim naučnicima da odgovore na pitanja sa zapada, što je i učinjeno. Centar „Gamalej“ je poslao časopisu potpuni klinički protokol testiranja vakcine „Sputnik V“. Šef ruskog Fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev objavio je kolumnu u kojoj je opširno prokomentarisao glavne pretenzije kritičara, istovremeno im savetujući da potraže balvan u svom oku i da otklone sumnje koje ima Rusija u njihove tehnologije.

Međutim, problem u ovom slučaju nije samo u čisto naučnim pitanjima na koja su se usredsredili ruski naučnici.

Stvar je u tome što je sam autor skandaloznog pisma prilično upadljiva ličnost. U članku „Bi-Bi-Sija“ Enriko Buči je okarakterisan kao „poznati borac protiv pseudonauke“. Međutim, bilo bi ispravnije da se upotrebi karakteristika „biznismen u sferi nauke“.

Buči je 2016. godine osnovao kompaniju „Resis Srl“, specijalizovanu za verifikovanje i proveru korektnosti naučnih radova.

To je prilično moderna tema u savremenoj nauci. Poslednjih godina suviše često istraživače hvataju da prave greške, i to velike, u objavljenim člancima. Ne radi se nužno o zloupotrebama ili prevarama, često se radi o nenamernim greškama, koje, nakon što budu otkrivene, ipak udaraju na reputaciju naučnika, pa i čitavih naučnih instituta.

Da bi se izbegli slični problemi, autori i istraživačke strukture sada često traže nezavisnu proveru sopstvenih tekstova, pre objavljivanja, obraćajući se firmama, specijalizovanim za to.

Konkretno, kompaniju Enrikea Bučija unajmio je nemački Institut „Fric Lipman“ oko koga je pre određenog vremena izbio skandal upravo zbog grešaka u objavljenim radovima. O tome je pre godinu dana detaljno pisao časopis „Nejčr“.

Stvar je u tome što takav posao nameće određena etička ograničenja, čega je profesor Buči i te kako svestan.

Proizvodnja prve vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Američki eksperti: Ruska vakcina ohrabruje

U pomenutom časopisu „Nejčr“ u decembru 2019. godine objavljen je članak, posvećen savesnosti naučnog rada, a Buči je bio koautor rada. Tamo je ukazano da kod Bučija dolazi do sukoba interesa.

Jednostavno rečeno, kada vlasnik komercijalne kompanije javno govori o delatnosti za koju je specijalizovana, to u suštini postaje reklama njegove firme.

Ali naravno, kada je reč o „razotkrivanju“ ruske vakcine, takvi detalji apsolutno nisu važni.

Zapad je iskoristio otvoreno pismo Bučija (koje je po definiciji samopromocija) kako bi naneo još jedan udarac ruskim izumima u nadi da će ih potkopati ili bar oslabiti njihovo liderstvo. A sam profesor je dobio takvu reklamu o kojoj ne bi mogao ni da sanja u bilo kojoj drugoj situaciji. To se u stvari naziva „uhvatiti talas“, po tom principu deluje stotine i hiljade medijskih ličnosti.
Vakcina protiv kovida 19, farmaceutski zavod Binofarm - Sputnik Srbija
Rusija: „Zalog bezbednosti“ – smokvin list za negativne efekte potencijalnih zapadnih vakcina

Bez sumnje, to će mu se isplatiti u vidu novih veoma privlačnih komercijalnih ugovora. Plivanje u mutnom velike politike može biti veoma isplativo.

Ali to nema veze sa naukom, medicinom i spasavanjem stotina hiljada života širom sveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala