Udruženje evropskih novinara i opozicija revoltirani zabranom uvedenom novinarima u Bugarskoj

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarski parlament
Bugarski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik predsednika opozicione Bugarske socijalističke stranke Krum Zarkov ogorčen je činjenicom da je novinarima zabranjeno da budu u kuloarima parlamenta i da se obraćaju poslanicima. Kritici se pridružilo i Udruženje evropskih novinara, saopštivši da je neprihvatljivo da narodni predstavnici budu odvojeni od medija.
„Poslednjih nedelja može se primetiti opasan trend koja je započet kada ste gurnuli novinare u podrum, a zatim niste pustili eksperte i predstavnike javnosti na sastanak pravne komisije. To se završilo tutnjavom poslenika koji su protestovali, a koja se čula i ovde, kako bi bilo onemogućeno da se razgovara“, ogorčeno je rekao Zarkov u sredu nakon što predstavnici javnih organizacijama nisu pušteni na glasanje o izmenama u zakonu o izborima.

Zabrana je uvedena početkom septembra kao mera predostrožnosti. Sada novinari prate sastanke poslanika i pojedinih komisija sa ekrana na prvom spratu zgrade u zasebnoj prostoriji.

Odmah nakon uvođenja ograničenja reagovalo je Udruženje evropskih novinara u Bugarskoj, kritikujući takvu odluku.

„U parlamentarnoj republici nedopustivo je da parlament zaseda ćutke i da narodni predstavnici budu odvojeni od medija. To je kršenje ustavnog prava na traženje i dobijanje informacija“, saopštilo je Udruženje 2. septembra.

Na kritiku je odgovorila predsednica bugarskog parlamenta Cveta Karajančeva, rekavši da će uvedena ograničenja u pogledu novinara za sada ostati na snazi, a da se poslanici mogu kontatirati putem PR službe stranaka.

„U svim evropskim parlamentima pokret novinara je organizovan na ovaj način“, izjavila je ona, a odgovarajući na pitanje da li će biti promenjena procedura za pristup novinara holu rekla je da neće biti u ovoj fazi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala