Novak: „Severni tok 2“ će biti realizovan

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Novak
Aleksandar Novak - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Severni tok 2“ će obezbediti konkurentne uslove za isporuku energenata Evropi, zbog toga je projekat potreban i biće realizovan, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.
„Projekat je u visokom stepenu pripravnosti i, naravno, to je taj projekat koji će dozvoliti da stvaranje infrastrukture za mnoge decenije koje dolaze i moći će operativno da se osiguraju konkurentni uslovi za isporuku energetskih resursa u Evropu. Uveren sam da je taj projekat potreban i da će biti do kraja realizovan“, rekao je ministar u intervjuu za televizijski kanal „Rusija 1“.

Novak je istakao da će u budućnosti gas biti glavni izvor balansa energetske potrošnje i da je on veoma važan za Evropu.

Brod koji je trebalo da pomogne u završetku gasovoda - napustio logističku bazu

Istovremeno, portal za praćenje brodova „Marin Trefik“ saopštio je da je brod za snabdevanje „Igor Sidorenko“, za koji je planirano da pomogne u završetku gasovoda „Severni tok 2“,  krenuo ka Kalinjingradu a da ni dan nije proveo u logističkoj bazi projekta.

Inače, brod se od jula nalazio u Kalinjingradu, zajedno sa još jednim brodom za snabdevanje, „Ostapom Šeremetom“, koji se i dalje tamo nalazi. Početkom septembra, „Ivan Sidorenko“ je stigao u Sankt Peterburg, odatle se uputio u nemačku luku Mukran - logističku bazu „Severnog toka 2“. Brod je u četvrtak ujutro stigao do Mukrana, ali je uveče ponovo krenuo prema Kalinjingradu, a očekuje se da će tamo stići u petak uveče.

Podsetimo u luci „Mukran“ trenutno se nalazi i brod „Akademik Čerski“, dok je barža „Fortuna“ u luci u nemačkom Rostoku.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala