Ima li Evropa najbolje rešenje?

© AP Photo / Darko VojinovicŠkola Duško Radović
Škola Duško Radović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Školska godina u doba virusa korona u Srbiji počela je standardno 1. septembra, ali uz određena epidemiološka pravila. U pojedinim evropskim državama đaci su „kasnili“ na prvi čas nove školske godine, dok u drugim nisu ni primetili razliku u odnosu na prethodne godine. Rešenja se razlikuju od zemlje do zemlje, kao i rast broja zaraženih virusom.

„Nova realnost“, o kojoj se mesecima unazad govorilo, koju nam je doneo Kovid-19, ogleda se i u organizaciji školskih aktivnosti širom Evrope.

U mnogim državama nastava se odvija u školskim prostorijama, ali postoje i one koje funkcionišu po modelu pola u školi, pola na daljinu ili pak u potpunosti onlajn.

Đaci u Srbiji nastavu pohađaju i iz školskih klupa i iz svojih domova, a oni koji dolaze u školu moraju da nose zaštitne maske i da održavaju fizičku distancu, dok se prostorije u kojima borave redovno čiste i dezinfikuju.

U prve dve nedelje nastave u osnovnim i srednjim školama virusom korona u Srbiji zaraženo je ukupno 52 đaka. Ukupan broj zaraženih stanovnika Srbije od početka septembra varira, te je posle zabeleženih 29 novoobolelih pre nekoliko dana, juče taj broj ponovo premašio 100.

Hrvatski đaci većinom u učionicama

U Hrvatskoj je uz epidemiološke mere nova školska godina počela 7. septembra, a zaštitne maske su obavezne za nastavnike i učenike viših razreda ako nije moguće obezbediti potrebnu fizičku udaljenost.

Školski čas traje 40 minuta, a na ulazu u škole obavezna je dezinfekcija ruku i obuće. Epidemiološkim merama je predviđeno da svako odeljenje boravi u jednoj prostoriji, a učionice se ne menjaju ni u predmetnoj nastavi. Odmori su u različito vreme da se ne bi mešali učenici različitih razreda. 

Ministar Mladen Šarčević - Sputnik Srbija
Đaci nisu nosili maske, smenjena tri direktora škola

Osim odlaska u školu, manji broj učenika, zbog nastavnika zaraženih Kovidom-19, prati nastavu onlajn.

Mediji su javili da je tokom prve nedelje škole virusom korona zaraženo oko 200 učenika u Hrvatskoj, a samo danas je zabeleženo još 49 slučajeva Tokom septembra u toj državi broj novoobolelih građana svakodnevno je trocifren.

Grčka: Stroge mere i skandal s maskama

Đaci u Grčkoj počeli su školsku godinu sa zakašnjenjem, 14. septembra, uz obavezne preventivne mere: Nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom, merenje temperature pri ulasku u školu i redovno korišćenje sredstava za dezinfekciju samo su neke od mera.

Navedeno je i da će pauze (odmori) tokom nastave biti organizovane u različito vreme kako bi se sprečilo stvaranje gužvi, tokom časova fizičkog preporučeni su sportovi u kojima učestvuju ekipe sa malim brojem učenika, a proslave i sportska takmičenja neće biti održavana.

Grčka ministarka prosvete Niki Kerameos ranije je pojasnila da će se u slučaju pojave infekcije u nekom školskom odeljenju ono zatvoriti, a u slučaju zaraze u nekoliko razreda biće zatvorena škola i preći će se na onlajn nastavu.

Grčka je planirala da učenicima svih škola obezbedi zaštitne maske, ali su planovi delimično propali pošto su sve maske prevelike za decu, pa čak i odrasle.

Reč je o 500.000 maski, a zvaničnici su priznali grešku, nakon što je prva tura stigla u škole.

​Grčka tokom septembra beleži nagli porast broja novozaraženih, te je 11. septembra zabeležen rekordan broj novozaraženih u danu, čak 372.

Nova rutina i u Francuskoj, skok novoobolelih

Nekoliko miliona francuskih učenika vratilo se u školske klupe na vreme, 1. septembra, uz pridržavanje mera za prevenciju širenja koronavirusa.  Sam francuski predsednik Emanuel Makron obratio se đacima putem društvenih mreža naglašavajući značaj nošenja zaštitnih maski.

„Virus je još uvek prisutan, morate da zaštitite sebe“, poručio je Makron na Instagramu.

Đaci starijih razreda u Francuskoj moraju  da nose maske sve vreme boravka u školi, i na odmorima i časovima muzičkog. Deo nove rutine je i češće pranje ruku, držanje fizičke distance i različito vreme odmora i vremena za igru.

Uprkos merama predostrožnosti, samo tri dana nakon početka školske godine zbog širenja virusa korona zatvorene su 22 škole.

Nagli skok broja novih slučajeva koronavirusa zabeležen je u Francuskoj tokom septembra i pojedinih dana dostizao je i 10.000.

Otvaranje i zatvaranje škola u Nemačkoj

U nemačkim školama, koje su svoja vrata otvorile još u avgustu, pravila se razlikuju po saveznim državama. Školama je naloženo da primenjuju celodnevne higijenske mere što podrazumeva nabavku dezinfekcionih sredstava, redovno čišćenje sanitarija i dobru ventilaciju u učionicama.

Kada je reč o maskama, mnoge države zahtevaju da ih đaci nose u hodnicima i prostorijama za odmor, ali ne i za vreme nastave. Učenici u osnovnim školama uglavnom su izuzeti od ovog pravila jer se smatra da ne mogu da ispoštuju ovu meru, kao i da su izloženi manjem riziku od koronavirusa.

Pravila o nošenju maski malo su strožija u Severnoj Rajni-Vestfaliji gde učenici i nastavnici moraju da nose maske i u učionicama ako ne mogu da poštuju propisanu distancu.

© AP Photo / Cecilia FabianoDezinfekcija klupe u školi pred početak nastave
Ima li Evropa najbolje rešenje? - Sputnik Srbija
Dezinfekcija klupe u školi pred početak nastave

Rizik od infekcija u školama u Nemačkoj pokušava da se smanji i držanjem nastave u fiksiranim grupama bez međusobnog mešanja. Međutim, pojedine škole bile su zatvarane zbog širenja zaraze među đacima i nastavnicima.

Podaci pokazuju da drastičnih promena u širenju virusa u Nemačkoj nema u tekućem mesecu. Dnevni bilans zaraženih poslednjih dana kreće se između 1.000 i 2.000.

Švedski model

U Švedskoj škole nisu zatvarane ni na početku pandemije, đaci se u školama ponašaju kao i pre pojave koronavirusa, te nisu u obavezi da nose zaštitne maske, ali je na nivou cele zemlje preporučeno fizičko distanciranje i redovno održavanje higijene ruku.

Šveđani u septembru „odolevaju“ Kovidu-19, te se na dnevnom nivou beleži oko 200 novoobolelih.

Novi koronavirus više od devet meseci hara svetom i dosad je od posledica zaraze umrlo skoro 950.000 ljudi. Više od 30 miliona slučajeva Kovida-19 je zabeleženo u celom svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala