Evropski parlament ne priznaje Lukašenka za predsednika Belorusije

© Sputnik / Mihail KlimentjevAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski parlament podržava uvođenje sankcija protiv beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka i ne priznaje ga za legitimnog predsednika Belorusije, navodi se u tekstu rezolucije EP.
„Ističemo da Evropski parlament u skladu sa stavom Evropskog saveta, odbacuje rezultate takozvanih predsedničkih izbora u Belorusiji održanih 9. avgusta, s obzirom na to da su održani sa nedopustivim kršenjem svih međunarodno priznatih normi, i ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije“, navodi se u dokumentu.

Oni smatraju da Lukašenko nema mandat da potpisuje nikakve sporazume, između ostalog ni sa Rusijom. Evropski poslanici smatraju opozicioni Koordinacioni savet Belorusije „privremenim predstavnicima naroda“ i podržavaju održavanje novih izbora.

U tekstu se traži uvođenje sankcija Lukašenku i jednom broju beloruskih državljana. Pored toga, traži se da se povuče odluka o održavanju Svetskog prvenstva u hokeju u Belorusiji naredne godine.

EP je pozvao se blokira davanje kredita Minsku iz Evropske investicione banke i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj i započne velika finansijska podrška opozicije.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala