Čižov: Ako se EU odluči na antiruske sankcije zbog Navaljnog, znaćemo kako da odgovorimo

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaVladimir Čižov
Vladimir Čižov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako Evropska unija odluči da uvede antiruske sankcije zbog situacije s Aleksejem Navaljnim Rusija će znati kako i čime da odgovori, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.
„Što se tiče sankcija u međunarodnom pravu to je sredstvo koje se nalazi u rukama Saveta bezbednosti UN. Sve što se radi izvan te institucije su jednostrane restriktivne mere, koje su nelegitimne. Ako neki strateški umovi među rukovodiocima država članica EU, ako njihove misli ipak krenu u tom pravcu, onda mislim da treba da shvate svaka akcija stvara reakciju. Iskustvo pokušaja uvođenja analognih sankcija prema RF, kao što je bilo 2014. godine, očigledno pokazuje da RF uvek odgovara i zna kako i čime da odgovori“, rekao je Čižov za TV „Rusija 24“.

Dodao je da ne bi želeo da njegove reči zvuče kao pretnja.

„Spremni smo da vodimo dijalog i da sarađujemo, uključujući i istragu žalosnog incidenta s Navaljnim“, dodao je on.

Komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se govori o odnosu prema Rusiji a u kontekstu incidenta s Navaljnim, Čižov ističe da je ona spremana na brzinu, da su u njoj pomešani gradovi Omsk (gde je hospitalizovan Navaljni) i Tomsk.

U rezoluciji poslanici pozivaju da se pojačaju sankcije prema Rusiji posle slučaja Navaljnog.

„Evropski parlament je većinom glasova usvojio rezoluciju koja se u velikoj meri pripremala na brzinu i zove se: ‘O situaciji u Rusiji: trovanje Alekseja Navaljnog’ . Sam naziv kaže da je za njih sve jasno, za one koji su za nju glasali, da se radi o trovanju, da su, sudeći po usmerenosti rezolucije, odgovorne za to ruske vlasti“, rekao je Čižov.

On se osvrnuo i na situaciju sa gasovodom „Severni tok 2“ navodeći da će on biti uspešno završen bez obzira na protivljenje nekih zemalja EU i SAD.

„Sve što je bilo potrebno usaglašeno je na vladinom nivou sa pet zemalja. Jasno je da gasovod, mi to znamo, ima svoje pristalice, ima i svoje protivnike i u EU, ali ne samo u EU, znamo za prekookeanske napore protiv tog ekonomskog projekta i jasno nam je šta diktira te napore. Bez obzira na to mislim da će gasovod biti uspešno završen“, rekao je Čižov.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala