Bivši bugarski ministar: Mnogo novca se daje penzionerima i državnim službenicima

© Depositphotos.com / RuletkkaEvro u boji bugarske zastave
Evro u boji bugarske zastave - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši ministar ekonomije Bugarske Nikolaj Vasiljev izjavio je da Bugarskoj nije bilo neophodno da uzima novi kredit u iznosu od 2,56 milijardi evra, istakavši da se mnogo novca daje ljudima koji uopšte nisu stradali u krizi izazvanoj virusom korona – penzionerima i državnim službenicima.

 

Prema rečima Vasiljeva, Ministarstvo je uspelo da uzme kredit po povoljnim uslovima, istakavši da ipak novi dug Bugarskoj nije bio potreban, jer u budžetu postoji suficit od oko 800 miliona evra.

„Vlade na kraju svog mandata, a posebno kada je protesti priteraju uza zid, sklone beskonačnom trošenju. Ako im date pet, deset, sto milijardi, oni će uspeti da ih potroše. U tome i jeste problem – zašto je to bilo potrebno i na šta će novac biti potrošen?“, pita bivši ministar za bTV.

Prema njegovim rečima, Bugarska, za razliku od drugih zemalja, nije potrošila toliko veliku količinu sredstava od početka pandemije. Konkretno, reč je o medicinskoj i poslovnoj sferi, koje su direktno stradale u krizi. Istovremeno, kako je rekao, mnogo novca se daje ljudima koji uopšte nisu stradali u krizi – penzionerima i državnim službenicima.

„Neka taj novac ostane kao velika rezerva. Šta ako sledeće godine bude još veća medicinska i ekonomska kriza, ko će nam pomoći?“, smatra ekonomista.

U Bugarskoj je usled situacije sa koronom uveden sistem 60/40: 60 odsto plate radnicima isplaćuje država, a 40 odsto poslodavac.

Ranije je premijer zemlje Bojko Borisov izjavio da je vlada izdvojila 54 miliona evra za povećanje penzija. U poslednja tri meseca svaki penzioner dobija penziju veću za 25,6 evra.

Ministar finansija Kiril Ananijev je saopštio juče da će nova sredstva biti usmerena na socijalno-ekonomske mere u uslovima virusa korona i na oživljavanje ekonomije i budžetskog deficita.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala