Ruski naučnik o obustavi testiranja oksfordske vakcine: Ispravno, komplikacije su veoma ozbiljne

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida 19
Vakcina protiv kovida 19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski centar „Gamalej“ smatra ispravnom odluku o obustavljanju testiranja oksfordske vakcine protiv virusa korona kompanije „Astra Zeneka“, jer su komplikacije kod dobrovoljca bile veoma ozbiljne, rekao je vodeći stručnjak instituta Fjodor Lisicin.
„Iako je sa stanovišta nauke perspektivno koristiti adenovirusni vektor i šimpanze i drugih na dugoročnom planu, u ovom momentu sve je nedovoljno proučeno. Stoga je ispravno što su obustavili testiranja, komplikacija je ozbiljna“, rekao je Lisicin u intervjuu za „Rusija 24“.

On je naglasio da je kod jednog dobrovoljca na kome je testirana vakcina došlo do veoma ozbiljnih komplikacija – problem sa atrofijom mišića, miopatija koja se javila na mestu primanja injekcije.

„To je veoma uznemirilo sve istraživače koji su radili na vakcini“, naglasio je ruski stručnjak.

Vakcina britansko-švedske kompanije „Astra zeneka“ koju razvijaju zajedno sa naučnicima sa Oksforda, u avgustu je prešla na treću fazu testiranja. Kompanija razvija vakcinu na bazi adenovirusnih vektora majmuna. Ranije su mediji preneli da su klinička ispitivanja vakcine kompanije „Astra zeneka“ obustavljena zbog moguće neželjene reakcije koja se javila kod jednog od učesnika testiranja u Velikoj Britaniji.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala