Podaci ruske obaveštajne službe: Amerika igra ključnu ulogu u događajima u Belorusiji

© REUTERS / VASILY FEDOSENKOPristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD igraju ključnu ulogu u aktuelnim događajima u Belorusiji, saopštila je Spoljnoobaveštajna služba Rusije.
„U događajima u Belorusiji jasno se vidi zapadni trag. Protesti su od samog početka bili dobro organizovani i koordinisani spolja… Prema informacijama Spoljnoobaveštajne službe, u aktuelnim događajima u Belorusiji, SAD igraju ključnu ulogu“, izjavio je direktor ruske službe Sergej Nariškin.

Kako se navodi, Zapad je počeo da priprema proteste mnogo pre izbora. Prema informacijama Spoljnoobaveštajne službe, SAD su početkom 2020. godine izdvojile oko 20 miliona dolara pomoći nevladinim organizacijama.

„Od tog novca formirana je mreža „nezavisnih blogera“ i informacione platforme na društvenim mrežama, obuka aktivista za ulične akcije. Najperspektivniji su prolazili obuku u inostranstvu, između ostalog u Poljskoj, Litvaniji i Ukrajini, gde su se njima bavili iskusni američki instruktori za nenasilne proteste“, dodao je Nariškin.

On je saopštio da je u Belorusiji u toku slabo prikriveni pokušaj Zapada da organizuje „obojenu revoluciju“ i vojni puč, suprotno interesima građana republike.

„U kontaktima sa evropskim saveznicima Vašington insistira da se poveća pritisak na Minsk kako bi se legitimno rukovodstvo Belorusije podstaklo na pokretanje dijaloga sa Koordinacionim savetom oko „predaje vlasti“. Faktički, radi se o slabo maskiranom pokušaju da organizuje još jedna „obojena revolucija“ i antiustavni puč, čiji ciljevi i zadaci nemaju nikakve veze sa interesima beloruskih građana“, zaključio je Naričkin.

Podsetimo, u Belorusiji se već više od mesec dana, praktično, svakodnevno održavaju protesti opozicije koja ne priznaje rezultate predsedničkih izborima na kojima je Aleksandra Lukašenko dobio više od 80 odsto podrške birača.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala