Novi strah u Prištini: Srpska zajednica opasnija od korone

© SputnikKosovo zastava i gradilište
Kosovo zastava i gradilište - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zajednica srpskih opština nedavno je ponovo stavljena na pregovarački sto Beograda i Prištine u Briselu, a pred nastavak pregovora kosovski političari poslali su poruke protivljenja realizaciji tačke sporazuma iz 2013. godine.

Među najglasnijima je bivši kosovski ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca koji tvrdi da je kosovski predsednik Hašim Tači još 2017. godine imao plan u vezi sa razmenom teritorija i da je nakon neuspeha te ideje aktivirao još jednu – o Zajednici.

Strah od Srba iznad rizika od koronavirusa

Član rukovodstva pokreta Samoopredeljenje navodi da je razmena teritorija bila deo pregovora i da su oni tri godine pružali otpor.

„Ova ideja je pala u vodu i sada imamo otvaranje novih ideja. Sada imamo Zajednicu. I zabrinut sam zbog toga što je (kosovski premijer Avdulah) Hoti pre nekoliko dana izjavio da ćemo Zajednicu stvoriti kao iz 2015. godine“, preneli su prištinski mediji izjavu Konjufca.

On je dodao da rizik od Zajednice prevazilazi rizik od pandemije koronavirusa.

„Ovo zaslužuje ne samo oštru kritiku, već je ovde granica strpljenja naroda Kosova. Ovo je iznad rizika od Kovida-19“, zaključio je on.

I bivši kosovski premijer i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti obznanio je svoj strah od formiranja Zajednice srpskih opština.

On je naveo da su Zajednica srpskih opština i razmena teritorija različita imena istog napora.države Srbije za podelu takozvanog. Kosova.

Kurti je ocenio da su projekti Srbije stari i da se novim ustupcima samoproglašeno Kosovo samo gura unazad.

Tači upozorava na „opasnost“

Aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači smatra da bi svako ponovno otvaranje pitanja Zajednice srpskih opština u Briselu bilo „korak unazad“ za Prištinu. On je rekao da su novi razgovori o ZSO „agenda Srbije“ i naveo kako „postoji opasnost da se stvori Republika Srpska na Kosovu“

Tači je istakao da niko nema pravo uopšte ni da pregovara, a posebno ne da postigne neki novi sporazum po pitanju ZSO.

On je rekao i da je pitanje ZSO rešeno sporazumom iz 2013, kao i da je o tome mišljenje dao i Ustavni sud, a da je sastanak u četvrtak „opasan po državu Kosovo i agenda je Srbije“.

Podsetimo, Zajednica srpskih opština je naziv planirane samoupravne zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji. Iako je to pitanje pokrenuto pre sedam godina,. ZSO još nije formirana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala