Lukašenko: Nov način destabilizacije Belorusije, slično Zapad probao u Siriji i Venecueli

© AP Photo / Nikolai PetrovPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je Zapad je prema Belorusiji promenio pristup zbog neuspeha u obojenim revolucijama – od tehnologije direktnog mešanja prešlo se na meku silu i transformaciju vlasti iznutra.
„Belorusiju su počeli da destabilizuju na nov način, usmerivši se na snažno biračko telo koje podržava predsednika: stanovnike regiona, radnike, one koji su na budžetu države, penzionere. Takvu taktiku su pokušali, uzgred, da primene u Siriji i Venecueli“, rekao je on.

Vlasti znaju ko rukovodi protestima u Belorusiji i spremne su za svaki izazov, kaže Lukašenko.

„Beloruski scenario 2020. godine je legura najefikasnijih obojenih tehnologija destabilizacije testiranih u različitim zemljama. Očigledno je uporište na obimu i dužini trajanja protesta, iscrpljivanju snaga i resursa. Mi znamo ko rukovodi, ko šta hoće u Belorusiji i zato se ne opuštamo i spremni smo da odgovorimo na svaki izazov“, rekao je beloruski predsednik.

Plan tokom protesta, dodao je on, bio je da se na ulice beloruskih gradova izvedu hiljade ljudi i da se zauzmu administrativne zgrade.

Da su snage bezbednosti bile pasivne Belorusiju mi čekale tehnologije Majdana koje su, kako je poznato, prolazile sa ljudskim žrtvama i završavale se tragedijom po državu, dodao je on.

Prema njegovim rečima, vreme barikada i mitinga u Belorusiji je gotovo, neophodno je nastaviti s podizanjem zemlje.

Beloruski lider je, takođe, rekao da Telegram kanali pod kontrolom Varšave šire „plan B“ kada je reč o Belorusiji, a to obuhvata paralelna ministarstva, sabotaže u oblasti privrede i socijalnoj sferi.

„Uspostavljaju se novi mehanizmi i šeme finansiranja, a kanali pod kontrolom Varšave šire tzv. ‘plan B’  koji podrazumeva stvaranje paralelnih ministarstava (navodno narodnih), sabotaže u oblasti privrede i socijalnoj sferi“, rekao je Lukašenko tokom sastanka s političkim aktivistima u zemlje.
On je dodao da je ključna ideja Koordinacionog saveta i glavni zadatak u narednom periodu da se uzdrma monolitnost vertikale vlasti, bezbednosnog bloka, državnih medija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala