Kremlj poručuje EU: Prestanite sa politizacijom „Severnog toka 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPutokaz prema gradilištu gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu
Putokaz prema gradilištu gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da se model ponašanja Rusije na međunarodnoj areni neće promeniti, bez obzira na to kako se reši situacija sa „Severnim tokom 2“. Kremlj odgovara da je neophodno da se „Severni tok 2“ prestane spominjati u kontekstu bilo kakve politizacije.
„Odgovoriću onima koji se zalažu za bliže odnose sa Rusijom. Želim da kažem da trovanje Navaljnog hemijskom supstancom nije jedinstven slučaj. To smo već videli u Gruziji, Ukrajini, Siriji i Solzberiju. Videli smo mešanje u izbore u različitim delovima sveta. Nikakav gasovod to neće promeniti“, rekla je Fon der Lajenova.

Nakon toga se oglasio portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da je „Severni tok 2“ komercijalni projekat i da je svima od koristi.

„Što se tiče pominjanja gasovoda – verovatno bi ipak trebalo da se prestane spominjati u kontekstu bilo kakve politizacije. To je komercijalni projekat koji je apsolutno u skladu sa interesima kako Rusije, tako i zemalja EU, prvenstveno Nemačke“, rekao je Peskov.

Ranije je nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da bi pitanja izgradnje gasovoda i situacije sa Navaljnim trebalo da se razmatraju odvojeno. Međutim, pojedini nemački političari pozivaju da se obustavi projekat.

Kremlj takođe ističe da je „Severni tok 2“ komercijalni projekat i da se realizuje u interesima energetske bezbednosti celog evropskog kontinenta.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala