Isus kao transseksualac: Islandska crkva šokirala vernike kampanjom za decu

CC0 / / Isus Hrist skulptura
Isus Hrist skulptura - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacionalna crkva Islanda šokirala je vernike pošto je u novoj kampanji posvećenoj deci prikazala Isusa kao transseksualca, našminkanog i sa ženskim grudima kako igra ispod duge.

Šokantna slika Isusa deo je kampanje kojom se deca na Islandu pozivaju u nedeljnu školu.

Petur Georg Markan, predstavnik crkve za javnost, rekao je da je „ovo način za uvažavanje različitosti“, dodajući kako crkva „veruje da je za Isusa pozitivno da se pojavljuje u različitim formama“. Naveo je i da „crkva želi da prihvati društvo onakvo kakvo je“.

„Pripadaju nam različite vrste ljudi i treba da se uvežbamo da govorimo o Isusu kao nekome ko postoji u svim tim vrstama ljudi. Posebno zato što je veoma važno da svaka osoba vidi sebe u Isusu i da mi kao crkva ne stagniramo. To je suštinska poruka“, rekao je on za islandske novine „Vizir“.

Gudrun Karlsog Helgudotir, sveštenica islandske crkve, rekla je „Morgunbladidu“ kako „svaka osoba ima svoj način na koji interpretira ovu sliku“.

„Neki je interpretiraju kao Isusa transseksualca, drugi kao ženu. Neki je vide kao Devicu Mariju sa bradom. Viđenja u samoj crkvi su podjednako različita“, rekla je ona.

Slika se pojavila na crkvenoj Fejsbuk stranici i izazvala je šok među vernicima i sukobljene reakcije.

Dok su je jedni hvalili kao „važan korak ka uključivanju različitosti“, drugi su je nazvali „neukusnom“ i „posebno glupom“, ukazujući da je ponižavajuća za Isusa. Pojedini vernici naveli su da su zbog toga napustili Nacionalnu crkvu Islanda i da su se pridružili drugim hrišćanskim crkvama.

© Sputnik / Valerij Šustov / Uđi u bazu fotografijaMnogi vernici pobunili su se smatrajući da je slika uvredljiva za Isusa
Isus kao transseksualac: Islandska crkva šokirala vernike kampanjom za decu - Sputnik Srbija
Mnogi vernici pobunili su se smatrajući da je slika uvredljiva za Isusa

Slika je ubrzo uklonjena sa Fejsbuk profila crkve, ali će u biti postavljena u gradskom prevozu glavnog grada Rejkjavika najmanje dve nedelje.

Godišnja skupština Nacionalne crkve Islanda saopštila je da žali ako je slika povredila osećanja vernika.

„Cilj je bio uvažavanje različitosti, a ne da povredimo ili šokiramo ljude“, saopšteno je sa skupštine.

Kampanja se nastavlja, a iz crkve su saopštili kako uskoro mogu da se očekuju slične slike, koje će, na primer, Isusa predstaviti u ekološkom kontekstu.

Nacionalna crkva Islanda, kao i neke druge luteranske crkve u Skandinaviji, poznata je po liberalnim stavovima na razne društvene teme. Tako, na primer, dozvoljava ženama da budu sveštenice, priznaje istopolne brakove, ali i pored toga, broj vernika im se smanjuje. Od nekadašnjih 90 odsto Islanđana pre nekoliko decenija, ovoj crkvi sada pripada 65 odsto stanovnika ostrva.

Nacionalna crkva Islanda poznata je i po tome što joj je na čelu žena, biskup Agnes Sigurdardotir, koja je izabrana 2012.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala