DNR: Kijev sabotira dodatne mere za prekid vatre u Donbasu

© Sputnik / Irina Geraщenko / Uđi u bazu fotografijaZnak na ulazu u grad Donjeck
Znak na ulazu u grad Donjeck - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev je sabotirao dodatne mere za prekid vatre u Donbasu koje je usvojila Kontakt grupa, saopštila je pres-služba Ministarstva inostranih poslova samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Kako su naveli, Ukrajina je odbila da aktivira mehanizam za reagovanje na narušavanja koji je usaglašen 22. jula.

MIP samoproglašene republike je podsetio da u njegovom okviru strane treba da sarađuju „na sve raspoložive načine, uključujući zajedničko razmatranje narušavanja i zajedničke inspekcije“.

„Danas je Ukrajina odbacila taj sporazum, uništavajući time čitav niz dodatnih mera i pretvarajući same usaglašene mere u čisto deklarativni dokument, bez ikakvog mehanizma za kontrolu sprovođenja. Žalimo zbog stava ukrajinske strane, zbog kojeg će čitav paket mera morati da bude ponovo usaglašen“, zaključio je resor.

S tim u vezi, predstavnik Rusije u kontakt-grupi za Donbas Boris Grizlov izjavio je da Kijev dezavuisao pomenute mere, kao i da ne poštuje politički deo Minskih sporazuma.

Takođe, Kijev odbija bilo kakvu povećanu transparentnost rada Kontakt-grupe.

„Pitanje povećanja transparentnosti rada Kontakt-grupe moglo je biti rešeno već danas, ali je naše predlog ignorisan. Kijev trenutno odbija svaku veću transparentnost rada te grupe. Naglasiću da stav predstavnika OEBS-a, koji je danas iskazan, ne doprinosi rešenju tog principijelnog pitanja“, rekao je on novinarima.

Situacija u Donbasu

U Donbasu su 27. jula stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu

Priprema ukrajinske vojske za operacije u Donbasu - Sputnik Srbija
Zelenski: Rat u Donbasu biće gotov do kraja godine

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u Kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala