„Crnogorske patriote“ protiv kapele i crkve: Transparent na Cetinju sa porukom mitropolitu

© Sputnik / Nebojša PopovićSkup „crnogorskih patriota“ na Cetinju, ispred Cetinjskog manastira
Skup „crnogorskih patriota“ na Cetinju, ispred Cetinjskog manastira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Takozvane crnogorske patriote sa Cetinja postavile su jutros transparent, kojim poručuju da neće dozvoliti obnavljanje kapele na Lovćenu, ali i gradnju crkve Svete Trojice na prostoru između Biljarde i Vladinog doma na Cetinju.

Transparent „Dok se zemlja oko sunca kreće, Cetinje to dozvoliti neće“, postavljen je na samom ulazu u grad, prenosi Tanjug.

Neimenovani pripadnik tzv. crnogorskih patriota je za podgoričke medije rekao da su planirali i održavanje skupa povodom ovih najava mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, ali su odustali zbog složene epidemiološke situacije u Crnoj Gori.

Mitropolit Amfilohije je, naime, ranije rekao da će Crkva raditi na obnavljanju kapele na Lovćenu i gradnji crkve Svete Trojice na prostoru između Biljarde i Vladinog doma na Cetinju, u kojoj, kako je kazao, planira da pohrani tri relikvije.

Njegošev mauzolej na Lovćenu - Sputnik Srbija
Kome smeta obnova Njegoševe kapele na Lovćenu koja miri, a ne dijeli Crnu Goru

Mitropolit je naglasio da bi na Lovćenu bila obnovljena prvobitna Njegoševa kapela, odnosno Crkva svetog Petra Cetinjskog, podignuta još za Njegoševog života 1846. godine. Njegoš je odredio gde će joj biti mesto i ostavio zaveštanje da u njoj bude sahranjen.

Originalnu kapelu srušili su tokom Prvog svetskog rata Austrijanci 1916. godine, sa namerom da na njenom mestu podignu veliki spomenik Franji Josifu.

Na njenim temeljima, 1925. godine, uz pomoć kralja Aleksandra Karađorđevića, podignuta je kapela prema nacrtu vajara Ivana Meštrovića.

Ona je ponovo oštećena tokom Drugog svetskog rata, a 1972. godine potpuno je srušena i tada je izgrađen Njegošev mauzolej.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala