Cilj Japana u pogledu Rusije ─ rešavanje pitanja Kurila i zaključivanje mirovnog sporazuma

© Sputnik / Aleksander Polyakov / Uđi u bazu fotografijaKurilska ostrva - ostrvo Iturup
Kurilska ostrva - ostrvo Iturup - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japanska vlada će nastaviti da se pridržava svog osnovnog stava - težnje da sa Rusijom zaključi mirovni sporazum nakon rešavanja teritorijalnog pitanja, izjavio je na konferenciji za štampu japanski ministrar inostranih poslova Tošimicu Motegi, koji je zadržao svoj položaj u vladi novog premijera zemlje Jošihidea Suge.
„Dogovorili smo se da aktiviramo pregovore na osnovu Zajedničke deklaracije iz 1956. godine. Nekoliko puta sam se sretao sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom, i mogu da kažem da se razumevanje međusobnih stavova  produbilo“, rekao je on.

Motegi je naglasio da pri novoj vladi Japan namerava takođe da se pridržava osnovnog kursa potpisivanja mirovnog sporazuma nakon rešavanja teritorijalnog pitanja.

Šinzo Abe - Sputnik Srbija
Abe: Boli me što odlazim, a nisam rešio pitanje mirovnog sporazuma sa Rusijom

Šef japanske diplomatije je dodao i činjenicu da je virus korona negativno uticao na pregovore Tokija i Moskve, jer se konsultacije obavljaju u onlajn režimu umesto uživo.

Inače, ranije danas Japan je dobio novog premijera Jošihidea Sugu, kojeg je podržala većina u Donjem domu japanskog parlamenta. S tim u vezi, japansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nova vlada namerava da razvija odnose sa Rusijom u raznim oblastima, između ostalog i kada se radi o zaključivanju mirovnog sporazuma.

Spor oko Kurilskih ostrva

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala