Bura zbog odlaska Dodika u Zagreb

© Sputnik / Tatjana TrkićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine boravi u Zagrebu gde ga očekuju susreti sa predsednikom i premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem. Dodikova poseta Hrvatskoj izazvala je burne reakcije u Bosni i Hercegovini, a na meti su se podjednako našli i on, i hrvatski zvaničnici.

Članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić kritikovali su odluku najviših hrvatskih zvaničnika zbog najavljenog susreta sa Dodikom.

Upozorenje za Zagreb

Džaferović, koji je ujedno i predsednik Predsedništva BiH, na društvenim mrežama je objavio da se ti susreti ne mogu povezivati s Predsedništvom BiH niti bi njihov ishod mogao imati obavezujući karakter za bilo koga u njegovoj zemlji, ali da bi mogao imati negativne posledice.

„Reč je o privatnoj poseti koju je prihvatio zvanični Zagreb ignorišući institucije Bosne i Hercegovine. To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posledice koje će iz takvih postupaka nastupiti“, napisao je Džaferović.

Sličnim ocenama se pridružio i Komšić, naglašavajući da je posebno problematično to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banjaluci održao još jedan „zapaljiv“ govor u kom je doveo u pitanje opstanak BiH.

Dodik je, kako se navodi, tokom obeležavanja Dana srpskog jedinstva u Banjaluci izjavio da je ujedinjenje Republike Srpske i Srbije cilj kog se Srbi nikada neće odreći. 

Komšić je upozorio kako je Dodik ovim još jednom potvrdio krajnji cilj svoje politike, sugerišući da bi se o tome moralo voditi računa i u Zagrebu.

„Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta (Dodikova) poruka biti primljena, s odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo što nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja. Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili“, izjavio je Komšić, aludirajući na sastanak dvojice tadašnjih zvaničnika posvećen situaciji na prostoru bivše Jugoslavije.

„Opasnost za BiH“

Stranka demokratske akcije poručila je da Dodikova poseta Zagrebu nosi opasnost za dodatnu destabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini.

Naglašeno je i da je potpuno zaobilaženje institucija Bosne i Hercegovine i predsedavajućeg Predsedništva BiH jako loša poruka zvaničnog Zagreba.

SDA je pozvala predsednika i premijera Hrvatske da imaju u vidu izuzetnu važnost odnosa između BiH i Hrvatske, kao i Bošnjaka i Hrvata, te da ne šalju poruke kojima se unosi dodatno nepoverenje i narušavaju odnosi između dve države i dva naroda.

Da li je ovo potvrda priča o nekoj novoj saradnji Hrvata i Srba

Predsednik SDA Bakir Izetbegović je zvaničnicima Hrvatske poručio da je politika koju Milorad Dodik oličava zapravo politika destabilizacije, podela, kočenja BiH, secesionizma, gušenja rada Veća ministara i Parlamenta BiH, vređanja Hrvata i Bošnjaka, ignorisanje prava na legitimne predstavnike u strukturi vlasti RS.

„Pozvati Dodika zaobilazeći Džaferovića je loša poruka. To je potvrda priča o nekoj novoj saradnji Hrvata i Srba, zaobilazeći Bošnjake, ne poštujući BiH i hijerarhiju. Videćemo zaključke i da li će oni demantovati nešto od ovoga što sam rekao", dodao je.

Izetbegović je dodao i da ga je predsednik Hrvatske pozvao u posetu, ali je naglasio da će o tome odlučiti nakon ishoda današnjeg susreta Dodika i hrvatskog političkog vrha.

Plenković: Bez velike drame

Hrvatski premijer kratko je prokomentarisao dolazak Dodika u Zagreb.

„Dodik je dugo izražavao želju da dođe i da se sastanemo. Radni susret, bez nekakve velike drame. Možemo razgovarati o čemu god hoćemo”, rekao je Plenković i dodao da će razgovarati o trasi autoputa i drugim važnim pitanjima. 

Milorad Dodik dolazi u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog Predsedništva BiH, saopšteno je iz kabineta hrvatskog predsednika Zorana Milanovića.

Iz Milanovićevog kabineta ističu da je reč o široj inicijativi za obnovu dijaloga o budućnosti BiH, prenela je Hina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala