Srećan 102. rođendan, Branka

Pratite nas
Čuvena glumica svoj 102. rođendan proslavila je u najboljem raspoloženju. Okružena bliskim ljudima, nasmejana i srdačna, Branka, koja je pre samo par dana igrala pred publikom, za Sputnjik otkriva koje snove i dalje sanja.

Igram svuda gde me pozovu

Legendarna glumica Branka Veselinović napunila je 102. godine. Kao zvezda jugoslovenskog filma glumila je u više od 50 filmskih i televizijskih ostvarenja i u preko 100 predstava, a kako kaže energiju za scenu i dalje ima.

„U svojoj 102. godini i dalje igram, i dalje plešem, nastupam za decu, za penzionere, svugde gde me pozovu“, govori za Sputnjik glumica Branka Veselinović.

Na scenu je prvi put stupila 1938. godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu „Kralj Betajnove“. Od prvih dana pokazivala je veliki talenat za humor, osobinu koja joj je i posle 80 godina rada i dalje svojstvena.

„Uvek treba biti pozitivan i nasmejan jer to je dobro za duh“, objašnjava ona. „U mojoj bašti sada su gosti i oni me čine radosnom. Iako sam napunila 102. godine, i dalje uživam da se družim s ljudima.“

© Foto-reporter Večernje novosti: Zoran Jovanović MačakSa proslave u JDP upriličene u čast stotog rođendana legendarne glumice
Srećan 102. rođendan, Branka - Sputnik Srbija
Sa proslave u JDP upriličene u čast stotog rođendana legendarne glumice

Delila ljubav sa Desankom

Dočekala je i ispratila mnoge, glumce, reditelje i umetnike. Družila se i sa čuvenom srpskom pesnikinjom Desankom Maksimović sa kojom je delila ljubav prema književnosti.

„Volim pozorište i umetnost, pišem dokle god dišem, a naročito volim kada sve ima rimu. Za čas vam odrecitujem stih. Kod mene se sve rimuje, jer tako je lepše“, veruje glumica.

Supruga Mlađu Veselinovića upoznala je na sceni, igrajući zaljubljeni par, a onda je ljubav postala stvarnost. Tokom zajedničkog života nisu imali dece, ali su kroz Fond za pomoć invalidnoj deci bili staratelji mnogim uspešnim ljudima. S lutkama koje su joj opsesija, Branka već 60 godina obilazi bolnice i domove za stare, vraća optimizam i veru u život.

© Foto-reporter Večernje novosti: Zoran Jovanović MačakBranka Veselinović, šest decenija druženja s lutkama
Srećan 102. rođendan, Branka - Sputnik Srbija
Branka Veselinović, šest decenija druženja s lutkama

Snovi sa scene

„Često sanjam scenu, ali je i redovno posećujem, ne samo kao publika. Zvali su me i da igram u nekim predstavama i ja sam prihvatila da se pojavim. Juče sam baš nastupala u domu penzionera, imitirala sam jednog pevača.“

Rođendan čuvenoj glumici čestitale su mnoge kolege i savremenici, a ličnu čestitku dobila je i od zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića.

„Čast koju su mi iz Skupštine grada pripredili je velika. To su moji dugogodišnji prijatelji sa kojima redovno održavam kontakt. Veoma sam uzbuđena, ali lepo uzbuđena“, otkriva slavljenica.

Branka Veselinović dobitnica je mnogih priznanja poput Nušićeve nagrade za životno delo, Sterijine nagrade, Vukove nagrade i dugih. Počasni je stanovnik Novog sada, Beograda i Dečijeg sela i već 30 godina ambasadorka UNICEF-a.

Srećan rođendan Branka!

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala