Beloruska opozicija saopštila da li očekuje uvođenje ruske vojske u zemlju

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPripadnici specijalnih snaga policije i demonstranti na protestu u Minsku
Pripadnici specijalnih snaga policije i demonstranti na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivša kandidatkinja za predsednika Belorusije i liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska izjavila je da ne očekuje da se u Belorusiju uvede ruska vojska, izrazivši nadu da se to neće dogoditi.
„Belorusi su apsolutno prijateljski nastrojeni prema građanima Rusije. Uvek smo imali odlične odnose, i zaista ne bismo želeli da ih kvarimo. Rusi neće imati razumevanja za odluke svoje vlade kao što je uvođenje vojske ili pružanje vojne pomoći Lukašenku“, istakla je Tihanovska.

Ona je dodala da beloruskom rukovodstvu takva pomoć neće biti potrebna, jer su protesti opozicije mirni, a „ona je sigurna da će tako i ostati“.

Tihanovska je takođe izjavila je da će 1,5 milijardu dolara kredita koje će ruske vlasti obezbediti Belorusiji, vlasti potrošiti na razbijanje demonstracija i hapšenja.

„Zašto se javljaju pitanja u vezi sa novcem koji će dodeliti Rusija? Zato što sav taj novac neće otići na nešto krajnje neophodno za našu zemlju, na bolnice ili nešto drugo, nego na rasterivanje, hapšenje, opremu za specijalne snage. To jeste, taj novac je usmeren na neku vrstu vojne akcije protiv svog naroda. Upravo tako – agresivne akcije. Već smo videli zahtev beloruske vlasti za kupovinom pancira. Za koga su ti panciri? Od koga će se braniti? Ko ima oružje? Specijalne snage i vlasti ima oružje“, izjavila je Tihanovska u intervjuu ukrajinskom listu „LB.ua“.

Prema njenim rečima, tim novcem Rusija „bi mogla zatvoriti neka svoja unutrašnja pitanja“.

Tihanovska je istakla da će nakon novih izbora biti revidirane sve obaveze koje je Lukašenko preuzeo na sebe.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija namerava da Belorusiji obezbedi državni kredit od 1,5 milijardi dolara. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala