Američki ratni brod plovi ka Crnom moru

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Mass Communication Specialist 3r / Američki razarač "Ros" na Crnom moru
Američki razarač Ros na Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brzi transportni desantni brod USNS „Juma“ američke Ratne mornarice uputio se ka Crnom moru, navodi se u saopštenju Šeste flote SAD.
„USNS 'Juma' – brod komande za pomorski transport ratne mornarice započeo je prelazak u severni deo Crnog mora kako bi započeo rutinske pomorske operacije. Šesta flota redovno održava operacije u Crnom moru kao podrška naših saveznika i partnera u regionu“, navodi se u saopštenju Šeste flote na Tviteru.

​Šesta flota SAD, sa sedištem u Napulju, izvodi čitav niz vojno-pomorskih operacija, često zajedno sa saveznicima i partnerima NATO.

„Juma“ je brzi transportni brod klase „Spirhed“ (Spearhead). Radi se o višenamenskim brodovima, koji su predviđeni za operativno prebacivanje snaga, tereta i vojne tehnike, uključujući tenkove „M1 Abrams“, kao i za izvođenje humanitarnih operacija.

Paluba se može koristiti i za stacioniranje helikoptera CH-53E „Super stalion“. Od oružja brod poseduje četiri teška mitraljeza M2.

Ranije je u isti region poslat razarač „Ruzvelt“ sa navođenim raketnim oružjem. Ovo je šesti put ove godine da američki ratni brodovi uplovljavaju u vode Crnog mora.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala