Zelenski: Na relaciji Kijev-Moskva izgubila se reč odnosi

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kaže da još uvek nije pronašao reči koje bi mogle da okarakterišu saradnju sa Rusijom, kao i da su Kijev i Moskva „izgubili“ reč „odnosi“ nakon ponovnog ujedinjenja Krima s Rusijom i početka sukoba u Donbasu.
„Nažalost, izgubili smo reč 'odnosi', kao i značaj te reči između naših zemalja nakon što je Rusija nezakonito anektirala Krim i nakon što je počeo rat na istoku zemlje. Danas ima 14 hiljada poginulih a nema dve teritorije naše nezavisne zemlje. Stoga za sada nisam pronašao odgovarajuće reči o tome šta se događa između nas“, rekao je Zelenski u Beču na pitanja novinara kakvi su njegovi odnosi s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ukrajinski lider je, takođe, istakao da je dijalog s Putinom počeo što je dovelo do toga da utihnu sukobi u Donbasu.

Taj dijalog je, kako je rekao, „složeniji nego što su mislili, ali postoji“, zahvaljujući čemu je Ukrajina uspela da vrati kući svojih 140 građana.

„Smatram da to i jeste početak dijaloga. A što se tiče odnosa s Putinom, smatram da je još uvek rano govoriti o tome“, dodao je on.

Zelenski je podsetio da su pre pomenutih događaja građani Ukrajine i Rusije smatrali jedni druge bratskim narodima.

„Imali smo divne odnose“, rekao je on.

Ranije je Zelenski izjavio da se ne plaši razgovora s Putinom, jer, kako je rekao, bez tog dijaloga neće biti mirnog rezultata kada je reč o regulisanju sukoba u Donbasu.

Poslednji razgovor između lidera Rusije i Ukrajine održan je 26. jula 2020. godine.

Ujedinjenje Krima i Rusije

Krim se ujedinio s Rusijom posle održanog referenduma u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina glasača Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno”.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala