Ruska vakcina protiv korone za najstariju populaciju za pola godine

© PixabayVirus korona, penzioneri, ilustracija
Virus korona, penzioneri, ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rezultati treće faze testiranja vakcine protiv virusa korona „Sputnik V“ s učešćem dobrovoljaca starijih od 70 godina biće gotovi u roku od šest meseci, rekao je direktor centra „Gamalej“ Aleksandar Gincburg za ruski Prvi kanal.
„Trenutno su u toku postregistraciona testiranja na teritoriji grada Moskve, učestvuje 40.000 dobrovoljaca, a obavezno će biti uključene i osobe od 70, 80 godina, a možda i stariji. Rezultati tih testiranja bi trebalo da budu gotovo u narednih šest meseci i tada će Ministarstvo zdravlja, ako sve bude u redu, na osnovu rezultata tih istraživanja zvanično odobriti upotrebu te vakcine ne samo na osobama uzrasta od 18 do 60 godina, nego i od, recimo, 80 godina“, istakao je on.

Ranije je saopšteno da bi testiranja vakcine na deci mogla početi u roku od pola godine, nakon što se prouči efekat vakcine na odraslima.

Vakcina za životinje

Šef ruske službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Sergej Dankvert je saopštio da će eksperimentalni uzorci vakcine protiv virusa korona za životinje, koja se razvija u Rusiji, biti spremni u oktobru.

Trenutno naučnici Federalnog centra za zdravlje životinja razvijaju vakcinu protiv virusa korona za životinje.

„Već je testiramo. U oktobru ćemo početi sa proizvodnjom eksperimentalnih uzoraka. Dalje ćemo pratiti da li će biti zahteva“, rekao je Dankvert.

Vakcina će biti namenjena veoma osetljivim životinjama, na primer mačkama. Vakcina će se prvenstveno preporučivati farmama krznara: na primer, na virus koronu su osetljive minke koje između sebe mogu širiti koronu.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je 11. avgusta prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala