Ruski lovci „oterali“ američke i britanske špijunske avione iznad dva mora

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaAvion Su-27
Avion Su-27 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski lovci Su-27 podizali su se dva puta u vazduh kako bi presreli američki i britanski izviđački avion nadomak ruske granice iznad Crnog mora, kao i u susret patrolnom avionu američkog ratnog vazduhoplovstva iznad Baltičkog mora, saopštio je Nacionalni centar za kontrolu odbrane Rusije.

Centar je istakao da su u prvom slučaju ruska sredstva za kontrolu vazdušnog prostora otkrila dve vazdušne mete iznad neutralnih voda Crnog mora, koje su se približavale granici Rusije. U vazduh je podignut lovac Su-27 iz sastava dežurnih snaga protivvazduhoplovne odbrane Južnog vojnog okruga.

„Posada ruskog lovca priblizila se na bezbednoj udaljenosti vazdušnim objektima i identifikovala ih kao strateške izviđačke avione RS-135 američkog i britanskog ratnog vazduhoplovstva“, navedeno je u saopštenju.

U drugom slučaju, posada Su-27 je identifikovala vazdušni objekat kao avion bazne patrolne avijacije P-8A „Posejdon“ američkog vazduhoplovstva i pratila ga iznad akvatorije Baltičkog mora.

„Ruska sredstva za kontrolu vazdušnog prostora su 15. septembra iznad neutralnih voda Baltičkog mora detektovala vazdušnu metu koja se približavala granici Ruske Federacije“, navedeno je u saopštenju.

Lovac Su-27 iz sastava dežurnih snaga PVO Zapadnog vojnog okruga nije dopustio povredu ruske granice. U saopštenju se takođe ističe da se ruski lovac uspešno vratio na matični aerodrom nakon što se strani vojni avion okrenuo od pravca ruske granice, kao i da se čitav let Su-27 odvijao strogo u skladu sa međunarodnim pravilima koršćenja vazdušnog prostora.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala