Rusija ne poseduje „novičok“, sve zalihe uništene

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaDirektor spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin
Direktor spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sve zalihe otrovne supstance „novičok“ na teritoriji Rusije su uništene, izjavio je šef Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.
„Zalihe su bile uništene u skladu sa protokolima i preporukama Organizacije za zabranu hemijskog oružja. To je bilo zabeleženo na propisan način. Govoriti da na teritoriji Rusije postoje stare zalihe bojevih otrovnih supstanci ili njihova proizvodnja je, naravno, dezinformacija“, rekao je novinarima Nariškin, odgovarajući na pitanje da li Rusija poseduje zalihe „novičoka“.

On je naglasio da u organizmu Navaljnog, u trenutku njegovog napuštanja zemlje, nije bilo otrovnih supstanci.

„Činjenica je da su ruski lekari iz Omske bolnice spasili život Alekseju Navaljnom. U najkraćem roku su izvršili najdetaljnije analize, uključujući i za otkrivanje otrovnih supstanci. Analize su rađene uz pomoć najsavremenije opreme, po najstrožim medicinskim protokolima. Nisu otkrivene bilo kakve naznake postojanja otrovnih supstanci u organizmu Alekseja Navaljnog“, rekao je Nariškin.

„Ovi podaci su poznati. Oni su dokumentovani, lekari poseduju uzorke biološkog materijala Alekseja Navaljnog. Činjenica je da u trenutku kada je Aleksej Navaljni napuštao teritoriju Rusije u njegovom organizmu nije bilo otrovnih supstanci“, naglasio je on.

Podsetimo, nemačka Vlada je saopštila da je Navaljni otrovan upravo otrovnom supstancom  „novičok“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala