„Roskosmos“ ne otkazuje Americi saradnju u istraživanju Venere, ali planira i svoju misiju

© Foto : ESA/MPS/DLR-PF/IDAPlaneta Venera
Planeta Venera - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Roskosmos“ ne odustaje od saradnje sa Amerikom na projektu „Venera-D“, ali planira da se uzdrži od široke međunarodne saradnje na ovoj misiji, kažu u pres službi korporacije.

„Nije reč ni o kakvom prestanku saradnje sa Amerikom na projektu „Venera-D“. Bilo je reči o neprivlačenju velikih međunarodnih korporacija“, precizirano je u kompaniji posle informacije da je „Roskosmos“ rešio da rad na projektu nastavi bez Amerike.

Kako je navedeno, korporacija podržava učešće drugih zemalja u ovoj misiji.

Planeta Venera - Sputnik Srbija
Naučnici pronašli znake života na Veneri?

Ranije je iz „Roskosmosa“  saopšteno da je doneta je odluka da se krene u realizaciju ranije planirane misije „Venera-D“, koja uključuje sletanje i orbitalne module, kao nezavisni nacionalni projekat bez širokog učešća međunarodne saradnje.

Najskorija misija na Veneru pod nazivom „Venera-D“ planirana je za 2027-2029. godinu, kao zajednička rusko-američka misija.

Predsednik „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin je na današnjoj izložbi „Heli Rusija-2020“ rekao da Rusija planira, pored misije „Venera-D“ sa Amerikom, i svoju samostalnu misiju.

„U planu imamo obnavljanje istraživanja Venere. To je pre svega zajednički projekat sa Amerikom, ali mi planiramo i posebnu misiju. Smatramo, da je Venera ruska planeta. Projekti misija na Veneru su uključeni u državni program kosmičkih aktivnosti Rusije za period 2021-2030. godine“, rekao je Rogozin.

 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala