Pakao u Americi: Gore milioni hektara, stiže i uragan /video/

© AP Photo / Ringo H.W. ChiuPožar u Kaliforniji
Požar u Kaliforniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ameriku pogađa pravi vremenski pakao: U pojedinim državama na zapadu zemlje, kao što su Oregon, Kalifornija i Vašington, bukte požari i gore milioni hektara, dok sa druge strane na jugoistok SAD stiže uragan „Sali“.

Najmanje 33 osobe poginule su u požarima koji besne na području zapadne obale SAD, dok se više od 20 vodi kao nestalo, objavili su američki mediji.

Izgoreli su milioni hektara, veliki broj ljudi ostao je bez domova ili je morao da ih napusti pred vatrenom stihijom.

Od 15. avgusta, kada su požari počeli, na zapadnoj obali izgorelo je gotovo dva miliona hektara, od čega samo u Kaliforniji 1,2 miliona.

Spasilačke ekipe, uz pomoć dresiranih pasa, obilaze ugrožena područja u potrazi za preživelima i pronalaženju tela mogućih žrtava.

U Oregon će biti poslato oko 1.000 pripadnika Nacionalne garde kako bi pomogli u borbi protiv požara, rekao je general Majk Stensel.

Guvernerka Oregona Kejt Braun zatražila je od predsednika Donalda Trampa da proglasi vanredno stanje u toj državi.

Zbog plamena i pepela vazduh u San Francisku, Sijetlu i Portlandu je ovih dana među najgorima na svetu i u izveštajima je opisan kao „katastrofalan“.

Agencija AP piše da je „dim ispunio vazduh mirisom metala, poput mirisa metalnih novčića“.

Zbog zagađenosti vazduha, vidljivost u nekim mestima je svega 500 metara, što čini vožnju opasnom, upozorili su nadležni.

Dok na zapadnoj obali besne požari, jugoistočnoj preti uragan.

Tropska oluja „Sali“' ojačala je i prešla u uragan i vrlo brzo bi mogla da stigne do kopna, upozorile su američke meteorološke službe.

Uragan je praćen vetrom snage 150 kilometara na čas i mogao bi da izazove porast Misisipija u američkim saveznim državama Luizijana i Alabama, preneo je Rojters.

Nju Orleans, koji je pre 15 godina pogodio uragan „Katrina“', spada u rizično područje.

„Loše vreme ne smemo olako shvatiti“, upozorila je Kej Ajvi, guvernerka Alabame, nakon što je u toj državi koja se graniči sa Floridom, proglasila izvanredno stanje.

Inače, ovo je drugi uragan koji pogađa SAD za manje od mesec dana, pošto je nedavno tom državom protutnjala „Laura“, koja je bez struje ostavila oko 82.000 ljudi, a više od 200.000 bez vode za piće, pišu američki mediji.

Vremenske neprilike i požari izazvali su potres i na političkoj sceni uoči novembarskih predsedničkih izbora.

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden je predsednika SAD Donalda Trampa nazvao „klimatskom palikućom“ zbog toga što ne priznaje ulogu globalnog zagrevanja u požarima na zapadu zemlje, dok je Tramp rekao da je održavanje šuma ključ za kontrolu požara i da za to odgovornost snose guverneri pogođenih država.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala