Otvoren novi front u ekonomskom ratu Amerike i Kine

© AP Photo / Ng Han Guan, PoolZastave Sjedinjenih Američkih Država i Kine
Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Kine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi front otvoren je u ekonomskom ratu Amerike i Kine - administracija američkog predsednika Donalda Trampa blokiraće uvoz velikog broja kineskih proizvoda iz regiona Sinkjang za koji tvrde da su nastali prisilnim radom, između ostalog i u „koncentracionim logorima za Ujgure“.

„Kineska vlada sprovodi sistemsku zloupotrebu protiv ujgurske manjine. Prinudni rad je zločin protiv ljudskih prava“, rekao je Mark Morgan, načelnik američke carinske službe povodom zabrane, prenose američki mediji.

Odnosi SAD i Kine - Sputnik Srbija
Kina nanela prvi udarac Americi u svetskoj finansijskoj bici

Zabrana uvoza odnosi se na pamuk, odeću, kozmetičke proizvode i elektroniku pet proizvođača iz provincije Sinkjang te provincije Anhuej.

Zabrana se odnosi i na uvoz proizvoda povezanih sa Strukovnim centrima za edukaciju i trening iz Lop okruga u regionu Sinkjang. Ovaj okrug poznat je po proizvodima od svile i tepisima, a tamenik američkog državnog sekretara za bezbednost Ken Kučineli optužio je Kinu da taj centar zapravo služi za prinudni rad.

„To nije strukovni centar, to je koncentracioni logor u kom su religijske i etničke manjine predmet zlostavljanja i gde su primorane da rade u užasnim uslovima, bez prava na slobodu. To je ropstvo modernog doba“, rekao je on.

Ranije je Trampova administracija donela takođe niz mera protiv Kine zbog odnosa prema muslimanskim manjinama, među kojima su i sankcije protiv nekih zvaničnika Komunističke partije Kine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala