Nova svađa Merkelove i Kurca

© AP Photo / Jens MeyerAngela Merkel Sebastijan Kurc
Angela Merkel Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Tenzije između nemačke kancelarke Angele Merkel i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca poslednjih dana intenzivirale su se zbog neslaganja oko prijema dece izbeglica iz izgorelog grčkog kampa Morija.

Nakon požara u najvećem grčkom kampu za izbeglice na hiljade migranata ostalo je na ulici, a države članice Evropske unije još ne mogu da postignu konačan dogovor o rešenju tog problema.

Merkelova i francuski predsednik Emanuel Makron zajedničkom akcijom sa ostalim zemljama EU, žele da prihvate 400 maloletnika bez pratnje, ali austrijski kancelar koči tu akciju. Njegov potez izazvao je bes Merkelove.

Odnos Merkelove i Kurca sve zategnutiji

Odnos Nemačke i Austrije, prema pisanju nemačkih medija, sve je zategnutiji, a aktuelno pitanje razdora, oko kojeg je i u prošlosti postojalo neslaganje je tema migracije.

Merkelova je, na internoj sednici vlade, kritikovala, pre svega, ponašanje austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Kurc je tokom vikenda još jednom potvrdio svoju politiku da neće primiti nijedno dete, niti osobu iz kampa Moria.

Merkelova je zbog toga prokomentarisala da „uloga koju Austrija zauzima u Evropi nije dobra".

„Ne može se na Samitu EU zahtevati ‘rabat ’, a onda se držati po strani kad dođe do raspodele izbeglica”, poručila je ona.

Austrija neće pratiti put Nemačke

Austrijski kancelar je odmah reagovao poručivši Merkelovoj da Austrija, po pitanju prijema dece izbeglica iz grčkog kampa, neće pratiti put Nemačke.

Kurc se, u izjavi novinarima, osvrnuo na oštre kritike Merkelove zbog njegovog protivljenja prijemu izbeglica iz grčkog kampa, podvukavši da neće menjati svoj stav.

„Austrija svoje odluke donosi suvereno”, poručio je on.

Rekao je da polazi od toga da mnoge evropske zemlje neće slediti put Nemačke i neće primiti izbeglice iz Grčke u većem broju.

Austrija je, prema njegovim rečima, poslednjih godina primila veliki broj izbeglica.

Kurc je ukazao da je Austrija u EU treća migracijom najpogođenija zemlja. Takođe, dodaje, Austrija je, posle Švedske, primila i najveći broj dece.

Ukazao je da je samo ove godine 3.700 maloletnika dobilo azil u Austriji, i naveo da je time zemlja suočena sa velikim izazovom njihove integracije.

„Važno je najpre one integrisati koje su u zemlji, pre nego što se prime novi“, objasnio je on.

Kurc je i ranije kritikovao politiku Angele Merkel prema migrantima. 

Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija
Kurc: Fatalna greška Evrope

Nedavno je greškom nazvao odluku nemačke kancelarke da pre pet godina otvori granice za izbeglice i naglasio je da je on od samog početka bio protiv toga.

Tokom leta odnos dvoje kancelara bio je zategnut zbog neslaganja u vezi sa podsticajnim budžetom za evropske ekonomije opustošene zbog posledice virusa korona.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala