Kurc protiv obustave „Severnog toka 2“: To je pozitivan projekat, nema veze s Navaljnim

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKurc protiv obustave „Severnog toka 2“: To je pozitivan projekat, nema veze sa situacijom s Navaljnim
Kurc protiv obustave „Severnog toka 2“: To je pozitivan projekat, nema veze sa situacijom s Navaljnim - Sputnik Srbija
Pratite nas
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da se protivi pozivima na obustavu projekta „Severni tok 2“ zbog situacije oko ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

On je bio domaćin ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, a na zajedničkoj konferenciji za novinare je naglasio da je u potpunosti saglasan sa stavom austrijskog predsednika Aleksandera Van der Belena da između tog komercijalnog projekta i situacije oko Navaljnog ne postoji veza.

„ ‘Severni tok 2’ je za nas u Austriji ekonomski projekat, i dalje pozitivan projekat jer se mi držimo stava da što ima više diversifikacije (u snabdevanju gasom) to bolje“, rekao je Kurc.

U isto vreme on je osudio ono što se dogodilo s ruskim blogerom i opozicionim liderom, ističući da je neophodno sprovesti istragu i odgovorne privesti pravdi.

Nakon incidenta s Navaljnim u Nemačkoj i Evropi sve su jači glasovi nekih političara koji smatraju da bi u toj situaciji trebalo obustaviti izgradnju projekta.

Ranije danas Van der Belen je rekao da ne vidi vezu između projekta „Severni tok 2“ i situacije oko Alekseja Navaljnog.

S druge strane, Zelenski je rekao da bi Austrija mogla da pomogne Ukrajini kada bi na pitanje izgradnje gasovoda pogledala iz ukrajinske perspektive.

Uz konstataciju da dve zemlje imaju različite poglede na taj projekat, Zelenski je rekao da izgradnju gasovoda smatra pitanjem energetske bezbednosti svoje zemlje i da bi želeo da Beč revidira svoj stav.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala