Gojko Perović: Crkva nema plan da sastavlja novu Vladu

© Sputnik / Radoje PantovićOtac Gojko Perović
Otac Gojko Perović - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović kaže da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nema nikakav interes ni plan da učestvuje u formiranju Vlade Crne Gore.

„Mišljenje vernika i sveštenika je da se je Crkva zadesila na političkoj raskrsnici, odnosno nevoljno ušla u doba predizborne kampanje u Crnoj Gori. Svi dobro znate da se to desilo na način da je vlast ušla u jednu avanturu sa Zakonom o slobodi veroispovesti koji je izazvao veliki protest vernika, sveštenika i drugih građana koji ne pripadaju Crkvi, ali koji su u ovako lošem zakonu prepoznali kršenje Ustava“, naveo je Perović, prenosi B92.

On je ocenio da se predlaganjem spornog zakona uvela u Crnu Goru društvena nestabilnost.

Povodom pozivanja crkvenih velikodostojnika da ne glasaju za trenutnu vlast u ovoj državi, Gojković napominje da to rCkva do sada nikada nije radila i veruje da to više nikada neće raditi.

„Imala je pravo, imamo primere u drugim zemljama zapadne demokratije da se Ckva, pravoslavna u Grčkoj, kao i katolička u Italiji, da se (uključuju u kampanje) kada dođe do preplitanja društvenih i građanskih tema koje su istovremeno bitne i za život Crkve. Odugovlačenje prethodne vlasti da ovaj zakon reši po preporukama evropskih institucija dovelo je Crkvu u situaciju da pozove ljude ne da glasaju za neku stranku, nego da ne glasaju za one stranke koja su dovela do takvog jednog lošeg zakona", ocenio je Perović.

Prema njegovim rečima, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je veoma uticajan društveni faktor i dodaje da se ne može „makazama podeliti gde je granica društvenog i političkog, i tako treba i da ostane“.

Crkva nema formalnu političku angažovanost, niti je zainteresovana da je ima. Dakle, uticaj Crkve je veliki, pa je samim tim i uticaj mitropolita Amfilohija veliki, i mimo granica Crne Gore, i mimo prostora Balkana“, rekao je on.

Nada se da će se crkva nakon ovih izbora „rastati sa politikom“ i dodaje da „Crkva nema interesa niti plan da se bavi sastavljanjem Vlade Crne Gore“.

„Nikakvog prostora nema da se crkva bavi sastavljanjem bilo koje vlade, ni ove sad, ni bilo koje buduće“, podvukao je on.

Crna Gora neće biti teokratska država

„Krajnji interes je da Skupština Crne Gore u novom sazivu izglasa kvalitetan Zakon o slobodi veroispoviesti, a moguće je da sa tim u paketu ili pre toga dođe do rešavanja pitanja nepotpisanog ugovora države sa Srpskom pravoslavnom crkvom“, kazao je Perović.

On je odbacio spekulacije da će Crna Gora ubuduće biti teokratska država.

„Propali projekat državne Crkve nas vraća u prostor sekularizma i udaljava od bilo kakve teokratije. Kao što ne želimo državnu crkvu, tako nemamo ambicija niti vidimo bilo kakvu korist za crkvu da se pravi nekakva crkvena država niti je to moguće u 21. veku“, poručio je Perović.

On je demantovao i spekulacije o uticaju SPC na izbor Zdravka Krivokapića za lidera opozicije na održanim izborima.

„Krivokapić je slobodan čovjek, intelektualac, profesor Univerziteta, i nađite mi zemlju u Evropi u kojoj bi mogla da mu se pripiše kao greška to što je vernik i što posećuje crkvene skupove. To su veze meni poznate profesora Krivokapića sa crkvom, ali to je svetlosnim godinama daleko od toga da se Crkva prema njemu odnosi kao prema nekom eksponentu“, rekao je Perović.

On za međuetničke incidente koji su zabeležene nakon izbora rekao da su „instruisani iz centara političke moći“, kao i da „oni ne odražavaju realno stanje suživota u Pljevljima i u drugim mestima“.

„Ja bih lično stao i branio bilo kog muslimana, kao što sam spreman da branim pravoslavnu crkvu“, poručio je Perović.

Pročitajte i:

I Milo prvi put pozdravio poslednje izbore u Crnoj Gori

Abazović: Veliki pritisak se vrši na mene, živim pod policijskom pratnjom

Član Krivokapićevog tima: Zakon o slobodi veroispovesti biće prvi na dnevnom redu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala