„Forbs“: PVO Gruzije preti ruskoj avijaciji da će joj „pustiti krv“

© AP Photo / Shakh AivazovGranična policija Gruzije na granici sa Južnom Osetijom
Granična policija Gruzije na granici sa Južnom Osetijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gruzija je sklopila sporazum sa izraelskom kompanijom „Rafael“ koja će modernizovati gruzijske sisteme protivvazdušne odbrane i prekvalifikovati njene trupe, što svedoči o pokušajima Tbilisija da obnovi svoj sistem odbrane, piše „Forbs“.

Nakon što je pre 12 godina ruska vojska porazila gruzijsku tokom sukoba u Južnoj Osetiji, u sastavu naoružanja Gruzije ostali su PVO sistemi nasleđeni od Sovjetskog Saveza, konstatuje autor članka i ističe da ih postepeno zamenjuju izraelskom modernijom tehnikom.

„Ukoliko Moskva i Tbilisi ponovo stupe u konflikt, ruske snage će biti bolje pripremljene za ratna dejstva u vazduhu u uslovima suprotstavljanja sredstvima PVO. Ali i gruzijska sredstva PVO bi mogla da 'puste krv' ruskoj avijaciji“, rezimira ekspert.

Gruzija je u noći  između 7. i 8. avgusta 2008. napala ruski mirovni bataljon smešten na području Južne Osetije. Poginulo je više ruskih vojnika i građana, a glavni grad Južne Osetije gruzijske su snage snažno bombardovale. Rusija je štitila stanovnike Južne Osetije, uvela svoju vojsku i posle pet dana rata potisnula gruzijske snage iz regiona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala