Evropska unija ne priznaje Lukašenka za predsednika, rešenje – novi izbori

© AP Photo / Kirsty WigglesworthZastava EU
Zastava EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija ne priznaje Aleksandra Lukašenka za zakonitog predsednika Belorusije, EU i dalje smatra da su izbori, koji su održani u Belorusiji u avgustu – falsifikovani, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.
„Smatramo da su izbori, koji su održani u Belorusiji 9. avgusta, falsifikovani. Ne priznajemo Lukašenka za zakonitog predsednika Belorusije“, istakao je Borelj.

On je dodao da bi novi predsednički izbori pod pokroviteljstvom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) mogli biti najbolje rešenje za krizu u toj zemlji.

Borelj je saopštio da EU preispituju odnose sa Belorusijom, analizirajući sektore u kojima bi trebalo zamrznuti odnose.

Pritom je istakao da je neophodno intenzivirati pomoć beloruskom stanovništvu.

Borelj je naglasio da bi sankcije protiv Belorusije trebalo da se usvoje što je pre moguće, pre zasedanja Evropskog saveta koje će se održati 24. i 25. septembra.

„Uvodimo sankcije. Mnogi, koji su učestvovali u represijama, biće obuhvaćeni sankcijama. Analiziramo to pitanje u Savetu Evrope, želimo da usvojimo te sankcije što pre“, rekao je Borelj.

On je istakao da sankcije mogu biti kasnije proširene.

„Ako situacija nastavi da se pogoršava, mogu biti usvojene dodatne sankcije“, objasnio je on.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala