Duterte: Ruska i kineska vakcina imaju prednost, zapad traži pare za nešto čega još nema

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaRodrigo Duterte
Rodrigo Duterte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nabavka ruske ili kineske vakcine protiv virusa korona treba da bude prioritet Filipinima, rekao je predsednik te zemlje Rodrigo Duterte, optužujući farmaceutske kompanije zapadnih zemalja da traže plaćanje unapred iako još nemaju spremnu vakcinu.

Duterte je izrazio optimizam da bi ta azijska zemlja, koja je među najugroženijima virusom korona u regionu, mogla da se „vrati normalnosti“ do decembra, polažući nadu u vakcinu, prenosi Rojters.

„Daćemo prednost Rusiji i Kini, koje su dokazale da su njihove vakcine podjednako dobre kao i druge na tržištu“, rekao je Rodrigo Duterte gostujući na filipinskoj televiziji.
Ruska vakcina protiv kovida 19 - Sputnik Srbija
Ruska vakcina stvara 100 odsto imunitet na koronu

Dodao je da će vakcine biti nabavljane na tenderu na osnovu najpovoljnije ponude.

Vlada Filipina razgovarala je sa brojnim snabdevačima potencijalnom vakcinom, među kojima su Rusija, Kina, američke kompanije „Fajzer“ i „Moderna“. U planu su razgovori i sa australijskom kompanijom CSL.

Duterte je izdvojio Kinu, za koju je rekao da ne traži iznos za rezervaciju ili plaćanje unapred.

„Dobra stvar kod Kine je što ne morate da molite i ne morate da se izjašnjavate. Loša stvar kod zapadnih zemalja je što je na prvom mestu profit, profit, profit“, rekao je Duterte.

Rusija i Filipini postigli su dogovor o kliničkim ispitivanjima ruske vakcine „Sputnjik V“.

Duterte nije imenovao nijednu kompaniju koja je tražila plaćanje unapred, ali je upozorio njihove predstavnike da napuste tu državu, ili će ih izbaciti.

Dodao je da filipinski zakoni zabranjuju vladi da kupuje nešto što još ne postoji ili se ne proizvodi.

„Oni žele da im mi finansiramo istraživanja i ispitivanja vakcine. Žele novac unapred, pre nego što isporuče vakcinu, Ako je to uslov, onda ćemo svi umreti“, rekao je Duterte.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala