Američki mediji: Navaljni želi da se vrati u Rusiju

© Sputnik / Aleksej Daničev / Uđi u bazu fotografijaAleksej Navaljni - ruski opozicionar
Aleksej Navaljni - ruski opozicionar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni planira da se vrati u Rusiju nakon lečenja u Nemačkoj, piše „Njujork tajms“.
„On ne namerava da emigrira u Nemačku. On želi da se vrati kući u Rusiju i nastavi svoju raniju delatnost“, izjavio je američkom listu neimenovani predstavnik nemačke službe bezbednosti.

Po rečima sagovornika lista, Navaljni „dobro zna u kakvom je stanju, šta se desilo i gde se on nalazi“.

Juče je berlinska klinika „Šarite“ saopštila da se stanje Navaljnog poboljšava, da je isključen sa respiratora i da može da ustane iz kreveta.

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu, a nemački lekari su posle ispitivanja saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. 

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala