Zaharova: Izjave Berlina poprimaju groteskni oblik

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa da bi Moskva trebalo da kontaktira Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OZHO) u vezi sa situacijom sa Aleksejem Navaljnim predstavlja izgovor, a izjave Berlina i Zapada o incidentu već poprimaju groteskne oblike, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Videli smo današnju izjavu gospodina Masa u vezi sa time da, citiram ‘za sve podatke koje Rusija očekuje treba da se obrati OZHO-u’. Izvinite, ali ovo je, najblaže rečeno, samo pravi izgovor“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

Zaharova je istakla da izjave Berlina i Zapada uopšte o incidentu sa Aleksejem Navaljnim već poprimaju groteskne oblike.

„Jednostavno nas prisiljavaju da im sve verujemo“, rekla je Zaharova.

Ona je podsetila da su nakon incidenta u Solzberiju zapadne zemlje koristile sličnu „formulaciju ultimatuma“ na račun Moskve.

„Danas vidimo modifikovanu formulaciju: dužni ste da prihvatite, dužni ste da prihvatite bez ikakvih prigovora ono što ne nameravamo da potkrepimo činjenicama. Ali mi smo sve to prošli. I danas to već dobija neke potpuno groteskne oblike“, primetila je Zaharova.

Mas je ranije izjavio da će OZHO sprovesti istraživanje u vezi sa situacijom sa Aleksejem Navaljnim, a da Rusija može da se obrati ovoj organizaciji.

Nemačka vlada saopštila je u ponedeljak da je zatražila podršku OZHO-a u slučaju Navaljni, a švedska i francuska laboratorija potvrdile su podatke nemačkih stručnjaka da je bloger otrovan supstancom iz grupe „Novičok“.

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala