Rusija insistira da se odgovori na novi zahtev Nemačkoj o Navaljnom

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva insistira da se udovolji novom zahtevu koji je Generalno tužilaštvo Rusije uputilo Nemačkoj u vezi sa situacijom sa Aleksejem Navaljnim, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Takođe potvrđujemo da je 14. septembra Generalno tužilaštvo Rusije uputilo dodatni zahtev Ministarstvu pravde Nemačke za pružanje pravne pomoći kako bi dostavili informacije u vezi sa lečenjem i pregledom Navaljnog od strane nemačkih lekara. Insistiramo na potrebi da se ovom zahtevu udovolji“, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Zaharova je takođe nazvala „izgovorom“ izjavu nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa koji je ranije predložio Rusiji da kontaktira Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OZHO) u vezi sa situacijom sa Navaljnim.

„S tim u vezi, podsećamo da još uvek nismo dobili jasan odgovor od nemačke strane na naš zahtev da nam se dostave iscrpni podaci, uključujući rezultate analiza, biomaterijala i drugih kliničkih uzoraka, koje je 27. avgusta zatražilo Generalno tužilaštvo Ruske Federacije od nemačkog Ministarstva pravde, a u okviru bilateralne saradnje koja je donedavno dobro funkcionisala i sprovodila se u skladu sa Evropskom konvencijom o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim delima od 20. aprila 1959. godine“, istakla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova.

Berlin time krši prethodno data zvanična uveravanja, prema kojima će se potrebne informacije obavezno predavati Rusiji u okviru udovoljavanja gore pomenutog zahteva, dodala je Zaharova.

„Međutim, zatim su partneri počeli da rade unazad, ili skrivajući se iza ‘nezavisnosti’ pravosudnih organa, ili se pozivajući na potrebu za odgovarajućom koordinacijom sa porodicom pacijenta“, dodala je ona.

„Traženi uzorci su neophodni za završetak predistražne provere koju sprovodi ruska policija o činjenicama uzroka bolesti i hospitalizacije Navaljnog, čiji je rok produžen do 20. septembra. Prema ruskom zakonu, to je neophodan uslov za moguće pokretanje krivičnog postupka, jer tragovi trovanja nakon što su lekari u Omsku pregledali pacijenta 21. i 22. avgusta nisu pronađeni“, zaključila je Zaharova.

Generalno tužilaštvo Rusije uputilo je dodatni zahtev za pravnu pomoć nadležnim organima pravosuđa Nemačke u vezi sa situacijom sa ruskim blogerom i opozicionarom Aleksejem Navaljnim, izjavio je ranije portparol Tužilaštva Andrej Ivanov.

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Tužilaštvo i policija Rusije započeli su svoje istrage već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali nije dobila nikakve informacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala